www.hososs.eu © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

 

GÄSTBOK

 

 

 

Den 1 oktober 2009

 

Ny månad, nya möjligheter. Dags för en ny länk? Titta här.

 

 

 

Det blååååser!

 

Idag tisdag skiner solen också, men vinden har gett sig in i leken. Det blåser så håret står på ända. Igår kväll ställde jag mig på den nattmörka trappan vid halv elva-snåret och insöp det fantastiska vädret. Det stormade och spöregnade och åskade, på en och samma gång med imponerande kraft. Det gick rysningar genom kroppen på mig, och det berodde inte på kyla. Men solen, nej den har inte gett sig än.

 

 

Noa leker på trappan med sina rostiga spikar. Han har hittat en till idag, och lyckan i att ha tolv spikar som alla är bra på olika saker är stor. Han dissekerar i skrivande stund en stubbe med den största pappaspiken. Majas kompis E2 är här idag, även hon för andra gången i historien. Första gången var hon här och bonuslekte, medan hon egentligen hälsade på hos grannarna. Maja och kompisen leker större barn. Den ena heter tydligen Alexandra, möjligen uppkallad

efter den låtsas-storasyster Maja blivit tilldelad i skolan förra veckan. Hon är stooor, går i åk 5.

 

 

Jag hade tänkt förkorta min arbetsdag en gnutta idag för att klippa mig, men det blev inte så. Jag kan inte greppa hur jag ska hinna med allt jag vill innan jag slutar på sjukhuset. Redan i övermorgon är det min första dag på skolan, och därefter ska jag jobba kvar på det gamla under några strö-onsdagar i oktober. Därefter blir det 100% nytt. Det känns skönt att jag kan fasa ut mig själv så, men samtidigt kommer det att kännas svårt att kasta ut delar av både hjärtat och hjärnan på två ställen samtidigt. Till saken hör att neuropsykologen i teamet, den andra hälften av alla utredningar, oväntat sade upp sig med omedelbar verkan förra veckan. Vem ska rädda Knyttet nu? Lösningen på nyrekryteringarna står tyvärr inte att skymta ens i horisonten.

 

Så att frisyren börjar bli lite shabby chic får min omgivning alltså stå ut med. Och nu ska jag göra middag för fem. Linsgryta med pasta. Världens godaste rätt - ask my kids. Å andra sidan tycker de alltid att dagens mat är den godaste, så de är ett tacksamt middagssällskap.

 

 

 

Måndagen den 28 september 2009

 

Jag svängde förbi skolgården en gång extra efter lämningen i morse, för att lämna vanliga skor eftersom Maja bara hade stövlar på sig. Molntäcket hade redan hunnit spricka upp, nämligen. Självklart. Det är ju världshistoriens vackraste september vi lever i.

 

Jag hittade Maja springande och skrattande, hand i hand med A. På ena sidan av paret sprang E1, och på andra E2. Flickorna hade uppenbart jätteroligt, och Maja var delaktig och jämbördig i leken i allra högsta grad. Ingen fröken så långt ögat nådde, och ingen otrygghet heller. Upplevelsen av detta värmde mig så efter all oro som varit. Hon hann ju inte ens krama mig.

 

 

Vid hämtningen hade hon bestämt lekdejt med en av sina kompisar, och kom studsande. Vi hämtade E1, som lekte här för andra gången i världshistorien. Det är ju jätteskoj med nya kompisar också - att Maja utvidgar sitt nätverk. Leken flöt underbart. Ingen liten tillstymmelse till kontrovers, såvitt jag kunde höra. Det är intressant att notera hur hänsynsfullt Maja beter sig i en "ny" kompis sällskap. Då hon leker med Lovisa är de som syskon - ja, de till och med kallar varandra systrar ibland. Då är hänsynen inte direkt den jag såg ikväll. Med E1 har ju Maja smekmånad, beter sig sådär som man gör då det fortfarande är lite bräckligt, liksom.

 

 

Och Noa, han umgicks med sina pinnar. Idag hade han fått tio rostiga spikar av Lucas också, så nu var utrustningen bättre än någonsin. Halv sju tystnade han, och slutade svara på tilltal. Han hade checkat ut för dagen, med leklort i ansiktet och oborstade tänder. Skönt såg det ut. Tjejerna de lekte vidare, till sena kvällen.

 

Och i morgon ska visst E2 följa med hem, har jag hört ryktas. Livet är väl underbart.

 

 

 

Gåvans värde sitter i tanken

 

 

Jag glömde nämna Noas bekymmer inför lördagens fest hos Klara. Jag hade köpt den silvriga Barnkammarboken med tillhörande CD-skiva till henne - en ganska tråkig gåva tydligen. Noa var först väldigt entusiastisk då jag skulle till att plocka fram vad jag köpt, för inslagning. Då han såg vad det var sa han "ja-haa..", mindre entusiastiskt. Sen svansade han iväg.

 

En stund senare kom han tillbaka, märkbart agiterad. Han maskerade sina upprörda känslor så gott det gick med ett lillgammalt tonfall:

 

- Jag tycker det känns ganska konstigt att bara ge en sångbok till ett litet barn.

- Jaså?  svarade jag. Men du vet ju hur kul ni tycker att det är då vi sjunger ur vår bok?!

- Ja, men lilla Klara vill nog ha saker hon kan leka med!

- Tror du? Men nu har vi inget annat, för jag tyckte att det här var en bra present.

- Men då ger väl jag henne något annat också då!  sa han och for in på rummet.

 

Sen slutade det hela med att han med mycket möda slog in ett av sina två svärd. Mödan bestod i att svärdet hela tiden perforerade pappret, så han fick börja om, om och om igen. Till slut hjälpte jag honom helt sonika tejpa för hålet där spetsen stack fram, för att bespara honom mer frustration. Även Maja inspirerades av denna generositet, och tillverkade pärlsmycken till Klara. Hon gjorde ett halsband med matchande armband - båda färgglada och rejält tilltagna.

 

Barnen känner en glädje i att ge, och det är roligt att se. Och jag hoppas att Klara förr eller senare kan uppskatta det urcoola piratsvärdet så innerligt som Noa hade tänkt sig.

 

 

 

Fläktar från 1915

 

Jag vet inte vad som farit i mig, men jag fortsätter leta bakåt. Jag hittade nedanstående guldkorn om min då 21-åriga farfar Valter. Det kan kanske vara något trist läsning för slumpmässiga besökare, men det är av stort värde för mig, och säkert för resten av min familj:

 

När Valter Norrback och jag krabade från måndagstimmarna i mars 1915 utan orsak.

Det var måndagsmorgon. Jag vaknade med en svår trötthetskänsla och stor olust inför den kommande arbetsdagen. Natten hade varit för kort, då min rumskamrat Valter och jag kom till internatet först någon gång på småtimmarna efter en bevistad fest på Jutas ungdomslokal. Detta kunde visst inte betraktas som ett giltigt skäl för vår frånvaro i klassen. Men mot vårt samvetes röst beslöt vi oss att taga en olovlig lovdag. Vi hade inte försummat en enda timme förut på hela läsåret, resonerade vi. Skulle vi dock anat följderna, hade vi säkerligen lydigt infunnit oss bland kamraterna i tredje klassens klassrum i andra våningen.

”Hör du, Gunnar" sa vi, "tag med litet sjukmat i korgen från kosthållet under frukosttimmen!” — Gunnar var en av våra rums- och klasskamrater och hemma från Kyrkslätt.

”Det tänker jag visst inte göra, då ni bara är lata och sömniga”.

På frukosttimmen kom han dock med maten, men mera ogin och snäsig var han.

”Direktorn frågade efter er båda under historietimmen och undrade om ni var sjuka. Int är dom alls någgo sjuka”, svarade jag.

Vi trodde förstås att han skämtade. Men det gjorde han inte, ty efter skoldagens slut hade vi direktorn där och kontrollerade. När det knackade ovanligt hårt på dörren, förstod vi vem det var. Vi hann även i säng, men med kläderna på innan direktorn stod i rummet och såg bister och skrämmande ut. Och så kom bannorna.

”Här ligger ni och är sjuka och blir förkylda, därför att ni springer ute om nätterna. Jag låg och hörde, hur dörren smällde en stor del av natten”.

Jag själv behövde ej försvara mig på något sätt. Det skötte sydösterbottningen Valter frenetiskt om.

”Vi är inte förkylda och inte smällde vi dörren heller, då vi gick så tyst och stilla vid hemkomsten. Men det var så många andra, som var borta senaste kväll och natt på fest. Och vi hade ju direktorns lov därtill. Orsaken varför vi var borta från klassen i dag är nog den, att vi i internatets kosthåll får halvruttet kött att äta”.

”Hur vågar han narras så?”, tänkte jag, där jag låg med filten högt uppdragen, så att Gånge Rolf inte kunde se att jag låg fullt påklädd.

”Vågar ni verkligen påstå, att ni får ruttet och skämt kött i bespisningen?”

”Ja visst, det kan nog alla intyga, som äter här”.

”Då måste jag ovillkorligen ringa till kosthållerskan. Sådant slarv får naturligtvis inte förekomma. Och är det så, att maten inte passar herrarna, så står det er fritt att flytta, när ni vill”, skrek han närapå.

”Ja, det kan vi nog göra när som helst, då vi endast har tre månader kvar att bo här”, tyckte Valter mycket bestämt.

Så gick han, direktorn.

Efter en stund hade vi honom tillbaka igen, och då var han betydligt mildare i rösten.

”Kan vi inte låta det här vara glömt? Men se till, att ni i fortsättningen blir hemma och inte slarvar med er hälsa och blir förkylda”.

”Ja, det kan vi nog lova”.

Och så var den dispyten slut, som tidvis nästan övergått till gräl.

Sådan var han, Gånge Rolf. Han kom som ett yrväder, ifall han hade något att anmärka på. Men han gick bort från eleverna på ett faderligt, förlåtande sätt. Och det respekterade vi honom för.

En kväll någon vecka efter vår krabning från klassen satt Valter och tände björkvedsbrasan i den stora kakelugnen, emedan han var rumsdejour den veckan. Han tände med näver från veden, varvid det kom in litet rök i rummet. Ingen av mina rumskamrater rökte detta läsår heller. Men den här kvällen hade några andra interner varit inne i vårt rum och småpratat och skämtat. Därvid hade de rökt någon cigarrett, som vi ej gillat, då direktorn kunde komma när man minst anade. Och då blev skulden vår, när vi inte förnedrade oss till skvaller, som för övrigt var alldeles bannlyst här. Direktorn kom som om han varit eftersänd.

”Vad är det för rök ni har i det här rummet?”.

”När jag tände brasan med näver, kom det litet rök in i rummet”, sade Valter.

Direktorn fortsatte sin rond till ett följande rum, och faran var över för den här gången, trodde vi. Men det förflöt inte många minuter, innan vi hade honom tillbaka igen.

Nu drog han in rumsluften noggrant flera gånger och frågade misstänkt:

”Vad är det egentligen för rök i rummet? Den påminner så mycket om cigarrettrök. Röker någon av er?”.

”Nej, svarade Valter trovärdigt, ingen av oss i rummet röker och därför kan det naturligtvis inte vara cigarrettrök.

Direktorn gick, och han förstod säkerligen som sanningen var, att någon från ett annat rum varit på besök hos oss och därvid dragit några bloss.

En kväll vid läggdags fick seminaristerna på internatet ett slags våryra över sig, eller var det kanske bara en ungdomlig livslust som skulle ut. Det hela började i internatets långa, breda och fula korridor, där några stod och borstade tänderna. Därvid kom de, som väntade på sin tur, att på lek kasta kallt vatten på varandra. Det behövdes ej så mycket den gången, innan vattenkriget var i gång. Dörrar öppnades, och flera blandade sig i leken. Halvnakna och nakna pojkar sprang fram och tillbaka i korridoren, ut och in i rummen, smällande hårt i dörrarna. Ingen kom därvid att tänka på direktorns och hans familjs sömn. Överdejouren varnade, men ingenting hjälpte. Det var även svårt i larmet att höra, vad han sade.

Men så öppnades dörren från nummer 5 — rummet under direktorns sovrum — och en varnande röst hördes: ”Nu är direktorn på väg hit ned”. Genast blev allt lugnt och tyst. Det var som att släcka ett ljus. Alla sprang i säng och tycktes sova, ty då den upprörda direktorn knackade på, svarade ingen.

”Det är besynnerligt, alla tycks sova nu”, sade han. Men överdejouren måste öppna och förklara, vad detta ”upplopp” kunde betyda. Denne försvarade sig med, att han hade varnat sina kamrater, men ingen lydde. ”Ja, då passar Ni inte heller för Er uppgift. Vi får lov att utse en annan överdejour”. Och därvid blev det. En ny tillsattes.

/nedtecknat av Karl Sjöstrand, min farfars studiekamrat vid folkskollärarutbildningen i Nykarleby

 

 

 

Söndagen den 27 september 2009

 

 

 

 

Lördagen den 26 september 2009

 

Idag var en skojig dag. Vi spenderade en stor del av den med lilla Klara och hennes familj:

 

 

Klaras fina familj har nyss flyttat till en ny lägenhet, en alldeles fantastisk en. Den är belägen i en ombyggd skolbyggnad, med enormt högt i tak och rymd varhelst man så önskar. Barnen beundrade länge Klaras fars smurfsamling, som delvis hade fått paradplats i ett vitrinskåp. Rena konstverket. Allt var på det stora hela väldigt vackert ordnat.

 

 

Eftersom septembervädret inte sviker i år satt vi ute på balkongen i timmar utan att känna den minsta lilla kyla. Solen värmde och maten var utsökt. Barnen åt först varsin tallrik av den mer exotiska maten, och därefter varsin kompletterande dito av makaroner och köttbullar. Kronan på verket var skattjakten nere i den mörka källaren, i endast skenet från en ficklampa.

 

Med tanke på läget och den barnvänliga innergården - ja, och ert behagliga sällskap då - kommer vi gärna på nytt besök snart. Det skriver barnen under på. Tack för idag, E och U!

 

PS! Det mest förvånande med dagen var Noas val av klädsel. Han konstaterade krasst att hans finkläder (skjorta och byxor) var tråkiga,och att han kände sig mer bekväm i Majas klänning med matchande byxor under. Med tanke på hur cool Noa varit på sistone trodde vi att han skojade och skulle ändra sig, men tji fick vi. Då han frågade varför vi prompt ville att han skulle byta och vi kände att vi saknade godtagbara svar i dessa jämställdhetens tidevarv, fick han självklart ha på sig det han kände sig fin i. Han är den han är, och att han vågar trotsa normer är en bra sak. Han var helt oberörd av de skojfriska kommentarer han mötte från ett par vuxna under dagen, och ombytet vi hade med oss förblev orört. Barn är imponerande i sin fördomsfrihet.

 

 

 

En fläkt från mitt förflutna

 

Klaras mamma Eva och jag har ett långt förflutet. Hon har betytt och betyder delvis därför fortfarande mycket för mig. I den kompletta, historiska bilden ingår även Evas storasyster Lena, som jag inte har träffat på minst 20 år, om jag bortser från ett ögonblickssnabbt hej för sisådär tio år sedan. Jag hade hoppats att vi skulle sammanstråla idag.

 

Så blev det. Lena hade med sig sina två stora barn, och sin man. Eva hade sin Klara och sin man, och jag hade mina två små och min Stefan. Så lika som förut, men ändå så olika. Lena har några år mer på nacken än med Eva och jag (även om man på basen av det yttre inte kan tro det!), och därmed även andra minnen än våra. Hon delade bland annat med sig av två historier om min älskade farmor som jag måste få teckna ned.

 

 

Min farmor Hjördis var en engagerad dam. I min lilla värld var det väl mest kring mig engagemanget kretsade, men så känns det sannolikt för alla barnbarn. Lena berättade både om saker som styrkte min bild och om saker som visade på andra fina sidor av farmor.

 

First things first: Ungdomen på 70-talet pallade äpplen. Kanske inte så mycket för sötmans skull som för kickens. Lena var antagligen (åtminstone enligt egen utsaga) mest en hangaround då de tuffaste, mest kicksökande ungdomarna i byn smög fram till träden med flest frukter. Hon uppfattade dock samma fenomen som alla andra - att det fanns ett äppelträd i byn som var absolut off limits - lärarens och Hjördis stora träd. Om man pallade äpplen där blev Hjördis rasande, för "de äpplena skulle sparas till Pia!" Gissa vilket träd i hela byn som blev populärast? Det var ju omåttligt spännande att se exakt hur rasande Hjördis kunde bli.

 

Då min farmor inte försvarade mina intressen försvarade hon andras. Hon var tydligen mot min tidigare vetskap drivande i en fråga som kallades den Tysta Nöden i byn. Tillsammans med Lena och några andra ungdomar tillsåg hon att byns socialt utstötta och ensamma fick ett julfirande, med lutfisk och annat en anständig julafton kräver. Även om projektet p.g.a. okänd anledning rann ut i sanden med tiden, så förklarar det nog varför jag de senaste två åren har fått en sådan brinnande lust att göra motsvarande. Stefan kan lätt intyga våra många samtal i soffan där jag ifrågasatt om vi gör det mesta möjliga av vår jul, och hur jag funderat på hur vi skulle kunna gå till väga för att hitta och samla alla ensamma gamla som finns omkring oss. Det är ju min farmor som har viskat i mitt öra! (Jag visste väl att hon gör det, mest hela tiden.)

 

Efter en dag med Eva och Lena kände jag en sådan värme även gentemot deras avkommor, att jag utan att kunna hejda mig gav de båda halvvuxna barnen varsin kram vid avskedet. (Deras lilla kusin hann undkomma.) Dottern verkade inte särskilt skakad, men tonårssonen ryggade tillbaka då jag gick till attack, så till den grad att jag för ett ögonblick trodde att tyngdlagen skulle ta honom. Jag gav honom kramen ändå, och kan bara hoppas att han fick hjälp med att bearbeta den efteråt.

 

Tack, Lena, för stunden i soffan och för fläkten från min barndom. Det betyder mycket att höra vackra och skojiga saker berättade ur ett annat perspektiv än det egna. Och vidarebefordra en befogad ursäkt till K-O, är du snäll..

 

 

 

Torsdagen den 24 september 2009

 

I eftermiddag brådskade det en aning. Anledningen till det var att jag väntade besök av en ramservice, som skulle hjälpa oss rama in den oljemålning vi köpte via Art4All förra veckan. Tavlan, föreställande tre kallor, har suttit på väggen mellan matsalen och soffhörnan i en vecka nu, och för varje dag som gått har jag blivit mer övertygad om att den inte tilltalar mig. Den är för mörk. Så istället för att låta rama in den idag, bytte jag sonika ut den mot en större målning, en abstrakt. Den känns i sin tur klockren, fast på en helt annan vägg än på vilken kallorna satt. Nu gäller det bara att övertyga Stefan om det fantastiska i detta byte. Han är på party ikväll, lyckligt ovetande om vad som försiggått i vårt vardagsrum.

 

 

Noa ringde Viktor själv efter dagis, för att fråga om denne ville leka. Det är pilligt då man är nyfyllda fyra och vill slå siffrorna själv också, och det händer att letandet efter varje knapp tar så lång stund att telefonen hinner slå av och man får börja om. Men vad gör väl det. Själv var ordet. Nyss var han hemma och vände på toaletten, eftersom han inte kan tänka sig att bajsa på någon annas toastol. Sen svischade han iväg igen.

 

Maja sitter intill mig och färglägger Barbie Mariposa. Nu ska vi kalla hem sonen för en bit mat, och sen börjar det dra ihop sig för kvällsrutiner. Dagarna går så fort, så fort. Ute har det regnat idag, vilket jag hade kunnat få en impuls att klaga lite över. Sekunden innan det händer hinner jag lyckligtvis minnas alla de undersköna septemberdagar som passerat - då vi knappt kunnat tro vårt höstväder - och då inser jag att det vore orättvist att klaga. I morgon är Stefan och barnen lediga, och sen ser vi fram emot en gemensam helg med kalas. Livet leker. Alles gut.

 

Fast nästa torsdag blir jag pirrig av att ens tänka på.

 

 

 

Joyride?

 

Ja hjälp, vart tar tiden vägen? Dagarna drar förbi, och tankarna virvlar runt i min centrifug. Jag står i beredskap att flytta positioner nästa vecka - gå från ett underbart jobb en bit bort, till ett närbeläget och säkert lika underbart jobb, dock ganska annorlunda. Jag har plötsligt fått vissa oväntade problem med det.

 

Då jag sade upp mig från min nuvarande tjänst befann jag mig i en helt annan sinnesstämning än jag gör idag. Eller jag var snarare precis då på flykt från en helt annan sinnesstämning än dagens. Idag har jag kort och gott ett mycket bättre emotionellt skydd mot människors rädda, oroliga och sorgsna energier än jag haft förut, och insikten om det har fått mig att omvärdera min uppsägning på sjukhuset.

 

(Notera hur Noa spretar med fingrarna i sömnen, precis som en späd(gr)is. Vackra, goa små...)

 

Jag har valt att agera utifrån mina nya insikter, istället för att bara ångra. Som en följd av det ändrade min chef häromdagen min uppsägning till en tjänstledighet under ett läsår. Det känns skönt, ja rentav helt nödvändigt för min sinnesfrid. Jag ska naturligtvis ändå gå in och ge 100% i mitt nya arbete fr.o.m. den 1.10. Kanske kommer jag att älska det lika mycket som jag idag älskar mitt nuvarande? Jag hoppas det. För familjens skull  (närheten och loven) inte minst, men även för min nya rektors skull, hon som gjorde sitt yttersta för att ge just mig tjänsten.

 

Jag vet att jag dribblar lyxproblem. Jag vet att flera av er som eventuellt läser mina rader sitter i en helt annan båt och bara längtar efter ett jobb - snudd på vilket som helst vid det här laget. På grund av mina sympatier för er har jag dragit på att skriva om det här. Jag ber er låta bli att tänka onda tankar om det tills synes orättvisa i våra situationer. Jag tar inget för givet i motsats till vad ni kan tänkas tro, utan är mitt i den mentala röran omåttligt tacksam för chansen att välja mellan två jobb jag vill ha. Er tur kommer också!

 

 

 

Söndagen den 20 september 2009

 

Vilken konstig natt. Somnade typ elva. Vaknade och gick på toaletten klockan sex. Sen låg jag och lyssnade på Stefans rekordandning en god stund och tänkte att jag aldrig skulle komma att somna om i det öronbedövande snusandet. Sen gjorde jag tydligen det ändå, och vaknade först klockan halv tio - med en förvånansvärt sprängande huvudvärk. Jag borde ju känna mig relativt utvilad tycker jag, men jag verkar undermedvetet ha pysslat med annat än sömn hela natten av min söndagskänsla att döma. Vi får se hur det utvecklar sig.

 

 

Stefan ska följa Noa till Lucas om en kvart, för att lämna honom på 4-årskalaset som äger rum där idag. Solen skiner in här som vanligt idag, vilket är ett litet mirakel i sig. Maja och jag själv stannar i lugnet en stund till, och laddar för den berömda lekplatsen vi ska prova i eftermiddag.

 

Barnen har befunnit sig i en liten kärleksbubbla hela morgonen. Jag snodde några bilder på dem då de kramades i fåtöljen. "Ååh!" sa Maja då hon såg dem. "De här bilderna kan vi få då vi är stora och ska flytta hemifrån. Då kan vi minnas hur mycket vi älskade varann då vi var små." Det var en mycket rar tanke, tycker jag. Förhoppningen är förstås att deras syskonkärlek ska komma att bestå av egen kraft, men en hel hög bildbevis behöver inte vara fel för det.

 

 

Halv två hämtade Stefan Noa från Lucas. (Hälften av orden i den meningen var namn, hahaaa.) Noa var naturligtvis mycket nöjd med kalaset, och lika nöjd med att festen skulle fortsätta. Vi åkte nämligen raka spåret till den omtalade Mulle Meck-parken i Järvastaden, där vi möttes av J, M, P och lilla Viktor. Efter en fikastund på bänken sprang barnen iväg - precis som planerat - och vi fick oss en härlig, lugn pratstund i sensommarvärmen.

 

 

Den mest populära attraktionen var linbanan, som barnen först bara sneglade på. Småningom ville de prova lite försiktigt, med assistens av mig, och därefter med assistens av varandra. Det hela slutade iallafall med att de åkte minst 20 gånger vardera på egen hand, och på slutet med världens grymmaste fart given av... ja faktiskt, undertecknad. Jag vet inte vad som for i mig, men jag slängde iväg Maja med en fart som överträffade vad både hon, jag och antagligen alla omkringstående vuxna hade förväntat sig. Jag var rädd att hon skulle tappa greppet eller modet, men hon kiknade av kicken och kom ögonblickligen rusande tillbaka för en omgång till. Någon sådan blev det inte. Mer vi fick mersmak! Dit ska vi åka ofta.

 

Nu kväll och kroppskontakt i soffan. I morgon måndag, och ett småjobbigt samtal med chefen.

 

 

 

Lördagen den 19 september 2009

 

Idag kom kusiner (2/4), farföräldrar och annan kär släkt på pannkakstårta. I år ska det vara pannkakstårta för hela slanten tycker Noa, och så får det bli. Barnen blev rekordsnabbt varma i kläderna och lekte oavbrutet med sin kusin Anton och hans syster Alex. Det var underbart att ha dem här, för första gången på... alldeles för länge. Tänk att de faktiskt bor i Stockholm de också - bara i en annan ände. Vi måste skärpa till umgänget. Så sa vi sist också, men nu måste det bli andra bullar av. Barnen ville inte släppa hem dem.

 

 

Farmor, farfar, Gittan och Egon fick förhoppningsvis en skymt av de presenter som överräcktes i deras namn redan i tisdags. Av kusinerna fick Noa en jättefin cd-bok som han ivrigt ville att vi skulle läsa bums på en gång. Noa och böcker är en lyckad kombination - precis som Noa och robotar och Noa och tågbanor. Noa och högtidlig uppmärksamhet är det däremot inte. Då vi sjöng för honom kröp han in under bordet, och då han skulle öppna kusinernas paket gjorde han det i sin säng, i sin rara helhet dold under täcket. 

 

 

Men de lekte. Oj, så de lekte. Först byggde de en riddarborg av lego i Noas rum, och i anslutning till den ett utkikstorn som Noa gång på gång raserade. Sen lassade de alla djuren (det vill inte säga några få!) i Noas nya skottkärra och flyttade leken utomhus. Ute var det sommarvärme, och av åkte plagg efter plagg. Barfota med enbart kallingar var hur 4-åringen avslutade leken omkring sjusnåret. Vi som inte oavbrutet sprang runt-runt valde tröja och jeans. Men vi får inte gnälla över vädret då det börjar regna i höst! Vi har haft det underbart.

 

 

Alex och Anton stannade över en improviserad pizzamiddag, serverad ute. Det är vi glada för (att de stannade), och det var så trevligt! Jag förstår verkligen inte varför de inte är här oftare.

 

 

Då Stefan och Maja hade skjutsat dem till närmsta tunnelbana och var hemma igen strax efter åtta, hade Maja somnat i bilen. Det var föga förvånande med tanke på hur trött hon var redan innan avfärden, efter timmar av simskola, kalas och lite spänningsladdad lek.

 

 

I skrivande stund smakar Stefan och jag på ett rött vin, som är riktigt gott. Jag vet inte om det beror på att det var så fasansfullt länge sen sist, eller om il Conte verkligen är ett bra vin?! I morgon har vi också en skojig dag framför oss. Först kalas hos Lucas och direkt därefter utelek med härliga vänner norr om stan. Det kommer att bli suveränt trivsamt. Nu en god natt!

 

 

 

Tisdagen den 15 september 2009 - Noa 4 år!

 

Ja, hur var det nu då... Jo, Maja, Stefan och jag plockade upp de dussin paket som legat i hallen och väntat hela natten. Sen trippade vi sjungande in till Noa, som dagen till ära faktiskt fortfarande sov runt 7.20. Han snusade tungt ända tills sången var slut. Sen vaknade han med ett ryck ungefär lagom till att han blev skjuten i en skottkärra fram, och satte han sig lodrätt upp på en sekund, precis som en sån där docka som har en tyngd i botten, ni vet. Boo-oing.

 

 

Han fick öppna paket efter paket efter paket. Jag vet inte varför han fick så många paket egentligen. Det är lite svårt att försvara med andra argument än att det är så himla roligt att ge. Det är underbart att få strosa runt på Toys R Us och fundera på vad Noa (eller Maja för den delen) skulle bli tokglad över. Att det sedan handlar om ytlig och i många fall ganska kortvarig glädje är lätt att glömma just i köpestunden...

 

 

Men vad då, klart barnen ska få roliga födelsedagspresenter! Maja hade dessutom längtat i flera veckor efter att få ge Noa den mammut hon köpte till honom i Gamla Stan, och till hennes stora glädje öppnade han det paketet först. Mammuten gjorde stor succé, och har bokstavligen följt honom sedan dess - den har gått på dagis, burits runt-runt i huset och legat i Noas säng under natten. (I skrivande stund har två intensiva mammutdagar passerat.)

 

 

Eftersom dagis kollektivt har beslutat att fira barnen utan glass i år, så hade Noa istället laddat för att berätta om sin favoritpresent (se ovan), som han fick tid att visa runt på samlingen. Sen hade alla barnen sjungit 'Ja må han leva'-sången för honom, och dagen till ära hade han fått äta sin lunch med en "fin-fin tablett under tallriken". Detta verkar ha varit tillräckligt stort i hans värld, för han ordade inget om det uteblivna glassbjudningen. Personligen sörjer jag inte att behöva köpa tjugo glassar av "rätt" sort till dagis för att det hör till. Inte heller att ånga iväg till affären kl.21.55 dagen innan, för att vi har glömt just Glassen. Vi bjuder istället dem vi vill på vad vi vill vid både vid ett, två och tre tillfällen i samband med fördelsedagen. Vackert så.

 

Men tänk att Noa Hampus Emanuel har förgyllt vårt liv i fyra hela år nu! Han är fantastiskt mysig, det får jag väl som mamma säga. Han är en riktig liten marsipangris. Go och gla. Vi älskar honom alla hejdlöst mycket, och jag saknar honom varje timme vi är ifrån varandra.

 

 

Ett med en åttaårig flicka

 

Jag var på ett skolbesök i fredags, för att se den där underbara åttaårige pojken i verkligheten. Då jag besöker barn i deras skolor brukar jag ägna halva dagen åt att vara en fluga på väggen, för att sedan spendera den andra halvan i enskildhet med barnet. Så även i fredags. Under en lektion då barnen satt och räknade under tystnad, smög jag runt och betraktade de ganska röriga omgivningarna i rummet. Längst bak hängde en vacker vägg full av självporträtt med små personbeskrivningar under varje bild. Jag läste om hur någon tyckte om att baka, någon om att leka riddare, att någon funderade på att bli brandman, och några (inklusive föremålet för mitt besök) hade generella tankar om hur framtiden skulle bli. Sen föll min blick på en försiktig teckning föreställande en brunhårig flicka, ritad med svag hand, befriad från alla tänkbara former av barnslig yvighet. Jag läste de få rader som stod skrivna under porträttet, vilka löd: "Jag heter M, och jag är åtta år. Jag brukar ofta fundera på saker som jag har gjort som jag ångrar." Slut. Bara så. Inget om lekar, inget om framtidsplaner, inget om vad hon tycker om.

 

Magen knöt sig på mig. Det kunde inte kännas mer fel. Innan jag visste ordet av hade jag hittat denna M ihopkrupen över sin matematikbok. Hon såg på mig då jag satte mig på huk vid hennes bänk. "Hej!" sa jag. "Hej," sa hon. "Går det bra?" undrade jag. "Jaa..." svarade flickan och höll kvar min blick. "Du... Jag tittade på ditt fina självporträtt. Och jag läste också vad du hade skrivit." Flickan slog omedelbart händerna för ansiktet och böjde ner sitt brunlockiga huvud. Hon satt kvar så, alldeles stilla, och sa inget. Jag funderade för ett par sekunder över vad jag hade startat, och hur jag skulle göra nu. Det gick inte att plötsligt avbryta allt nu, så det hela fick helt enkelt bära eller brista trots flickans oväntat starka reaktion.

 

"Vet du vad?" sa jag. "Att alla gör misstag." (Paus.) Flickan tog händerna från ansiktet och tittade på mig, fortfarande med böjt huvud. "Precis alla gör misstag" upprepade jag, "och det är inte meningen att vi ska gå runt och ångra dem hela livet." Flickan nickade sakta, och hennes ögon fylldes av tårar. "Jag tycker att du ska försöka att inte tänka så mycket mer på det som har hänt. Du är jättebra precis som du är, och du ska inte må dåligt över saker som redan har hänt." M började inte storgråta, som tur var. Det hade ju kunnat bli lite småjobbigt, och svårt för mig att förklara för läraren. Istället tog hon tag i min öppna hand och log mot mig lite, lite grann. Sen gick jag därifrån - tokiga tanten. M räknade inte mer den lektionen vad jag kunde se, men förhoppningsvis rörde sig istället konstruktiva tankar i det vackra, lilla huvudet.

 

 

Nu vet jag ju inte vad denna flicka hade gjort som hon ångrade så fruktansvärt. Hon kan givetvis ha bränt ner sin mormors hus eller mördat sin katt, men något säger mig att det hon ångrade var av mycket mindre dignitet än så. Och egentligen är det faktiskt helt irrelevant, för ett åttaårigt barn har ingen orsak i världen att gå runt och känna sig ovärdig det fina liv hon precis har påbörjat. Vad som än har hänt bör rimligen stå utanför hennes skuldzon.

 

Jag vet själv vad det vill säga att bära runt på ånger och att nedvärdera sin rätt till lycka. Idag känner jag mig äntligen skuldsanerad, då jag har insett att allt ändå hänger ihop i ett större perspektiv. Jag önskar däremot att lilla M återfinner tilliten till livet och kan njuta nu. Inte sen. Livet är inte så himla allvarligt egentligen. Vi ska flyta med och ha roligt på vägen.  Där har vi den berömda meningen.

 

Det är vad jag tror.

 

 

 

Söndagen 13 september 2009

 

Kalaaas! Jag tog en liten morgonrunda i spåret för att ladda inför en dag full av barn och pannkakstårta. Sen stekte jag amerikanska pannkakor i timmar, både till lunchen och till kalaset. Stefan och barnen dekorerade huset med ballonger och vimplar, och dukade bordet. Förstår ni hur långsamt klockan tickar för en treåring som väntar på att nästan fylla fyra?!

 

 

Tids nog kom de iallafall, alla utom Lucas, som uteblev p.g.a. ett tråkigt missförstånd. Då det började plinga på dörren kröp tuffa Spindelmannen in under köksbordet, och hävdade att det ingick i planen på något krångligt vis. Eftersom han inte kom ut därifrån slutade den manövern med att även gästerna satt där under, med alla paketen.

 

 

Då det äntligen var dags för presentöppning fann Noa en hel rad alldeles fantastiska presenter. Goda riddare med borg, en riddarbok, en rödglänsande Ferrari med öppningsbara dörrar och en mycket naturtrogen grävmaskin. Han var väldigt, väldigt nöjd och glad. Pannkakstårtan verkade gå hem i sällskapet och gårdagens bullar likaså. Under den "rungande" ja må han leva-sången drabbades Noa av akut blygsel och vägrade först titta på både gästerna och tårtan.

 

 

...Och sen var det förstås skattjakt. Skattjakt är populärt. Barnen sprang runt efter Stefan som yra höns, och lät alldeles komiska i sin upphetsning. "Ooooo!" "Ååååå!" "Hohohooo!" En efter en hittade de varsin påse som de sen gjorde slut på i ett nafs innan hemgång.

 

 

Så var det med det kalaset. Nu sitter Noa och Viktor inne på hans rum och bygger med Geomags. Tjejerna sitter på varsin sida om mig och färglägger Barbie-bilder som vi skrivit ut från nätet. Maten puttrar på spisen och står nästan klar. Kompisarna har planer på att äta här, vilket de är välkomna att göra. Vi är bara glada över att de trivs hos oss.

 

I morgon drar en ny vecka igång. Jag är lättad över mitt beslut att jobba kvar fram till månadsskiftet, och ser fram emot en ny, fullspäckad vecka. Det är däremot lite körigt med hämtningarna, och vi har anlitat betald hämtningshjälp en av dagarna. Barnen bara gläds åt det, eftersom det är gamla vanliga, underbara Emelie som kommer. Emelie som är så bra på att leka. "Det blir sit-bra" skulle Noa säga om ni frågade honom. Jag förstår inte var han har fått sitt nya favorituttryck ifrån.

 

 

 

Noas vittnesmål

 

Jag plockade in utströdd disk i köket nyss, medan Noa satt vid bordet och åt en lika utströdd macka. "Du är en superfin mamma", sa den underbara lilla till mig då, helt apropå.

 

- Oj, vad glad jag blir!  svarade jag alldeles varm i kroppen. Varför är jag en superfin mamma?

- Det är för att dina ögon ser glada ut,  svarade Noa utan att blinka.

 

Samma sak inträffade för cirka två veckor sedan, i samband med kvällstvätten i badrummet. Han satt på toalettstolen och jag borstade Majas tänder, trött och inte särskilt mycket leende.

 

- Du är så glad, mamma!  sa han även då. Jag ser på dina ögon att du är glad.

 

Behöver jag säga att det känns fantastiskt att även barnen noterar ljuset? Jag vill inte ens fundera över hur jag påverkade dem då jag en gång i tiden skapade mörker för mig själv.

 

Det är slut med det nu. Livet är en lek, och ska levas därefter.

 

 

 

Lördagen den 12 september 2009

 

Hej alla underbara människor! Idag är det lördag, solen skiner på oss, Stefan är nyklippt, Maja nysimmad och Noa i fullaste färd med att planera sitt 4-årskalas som går av stapeln i morgon. Värdfolket för kvällens planerade middagsbjudning drar däremot på feber och förkylningar, så vi hoppar över det sällskapet ikväll eftersom vi önskar slippa alla komplikationer som går att undvika de närmsta veckorna, då schemat är späckat.

 

 

Själv har jag gått och grubblat över ett beslut kring en eventuell resa till andra sidan Atlanten den gångna veckan. Jag har känt en dragning, och haft min undertoleranta mans fulla stöd, men ändå inte varit riktigt 100% säker på att det är rätt sak att göra. Mitt bollplank har tipsat mig om att sluta tänka och bara låta beslutet komma till mig på ett annat plan, och det gjorde det i natt. Jag vaknade pigg som en lärka vid sexsnåret, med en dröm så klar och levande i huvudet som hade den ägt rum på riktigt. Budskapet i den var att inte åka, vilket känns helt rätt. Min väg kantades av skallskadade barn i drömmen, och jag vet att jag måste lägga den sista veckan av tid på att hjälpa bl.a. den 8-åriga, skolvägrande pojke jag träffade igår. Sen börjar mitt nya jobb och mitt delvis nya liv den 1.10. Lättnaden i att ha fattat beslutet är grym.

 

 

Det ironiska mitt i allt detta är att jag nu ser på mitt gamla jobb med helt nya ögon. Jag är så full av inre styrka och stabilitet nu, att jag säkert även hade kunnat hantera jobbet mycket bättre än förut. Jag känner sann ömhet för alla de barn jag möter, och jag ser i deras ögon att de vet det. Det är vad mitt jobb mest går ut på, har jag insett - inte vad jag lärt mig via min utbildning eller vad som står i min uppdragsbeskrivning (som inte existerar). Jag kan bara hoppas att fördelarna med mitt nya jobb kan överväga det grymt underbara i det jag lämnar, och att rätt person snabbt som attan fyller min plats på sjukhuset.

 

 

Dagen kan nu i bompatider sammanfattas som jättefin. Vädret har lett sitt vackraste leende, åtminstone de stunder jag har tittat ut. Barnen har lekt hela dagen, jag och Maja tog oss en spontan tur till en mysig liten butik i närheten och köpte ljus, och på hemvägen slank vi in för att köpa jäst. Sen blev det till att baka, med många små händer. Bullarna har nu delats upp så systerligt och broderligt det bara är möjligt, och jag har gjort mitt bästa för att smuggla undan tillräckligt många för morgondagens kalas. I soffan sitter några barn nu och ser vad de kallar "storbarnsbompa", vad det nu innebär. Det ter sig som en ganska snabb serie färggranna bilder och pipiga röster. Inget för mig, och egentligen inget för dem heller. Snart gör vi kväll.

 

 

 

Torsdagen den 10 september 2009

(Eventuella nytillkomna läsare uppmanas å det starkaste att läsa gårdagens dagboksanteckning före dagens.)

Ja, vid niosnåret igår kväll ringde telefonen. Jag fick av en medmamma höra hur kvällen hade utvecklat sig bortom min vetskap, och det kändes onekligen mindre bra i maggropen.Då Maja hade fått i sig frukost i morse berättade jag därför en liten saga för henne i soffan:

 

"Det var en gång två vänner som hade bestämt att de skulle leka med varandra efter skolan. Båda var glada över det och den ena, som gick hem tidigare, väntade mycket på att den andra skulle komma. Sen ångrade sig vännen plötsligt, och kom inte. Hon sa plötsligt på trappan att hon inte ville leka. Det kändes ledsamt, men kanske var vännen bara väldigt trött efter skolan.

 

En stund senare, då tjejen som väntat var ute med sin pappa, såg hon sin kompis leka och ha skoj... - tillsammans med en annan klasskamrat! Hon tog då mod till sig och gick då fram och frågade varför kompisen inte ville leka med henne, men ändå leka med någon annan. Och vet du vad kompisen svarade då? Jo, hon svarade: "Jag ville inte leka med dig. Jag ville leka med L, som jag alltid gör." Då blev tjejen förstås jättejätteledsen, och tänkte många arga tankar om att aldrig någonsin leka med sin vän igen. Så ledsen blev hon. Kan du förstå?"

 

Maja hade lyssnat uppmärksamt. "Oooooj..." sa hon då jag var klar. "Du vet vad jag menar, va?" undrade jag. "Mm-m." "Har du någon bra idé om hur vi ska göra?" "Nääääe," sade hon eftertänksamt, men sen sken hon upp och kilade iväg till sitt rum. Efter en kvarts pyssel kom hon ut och bad mig hjälpa henne med stavningen. Under teckningen ville hon nämligen skriva:

 

"Förlåt för igår. Vi är vänner ändå. Maja."

 

Sen önskade Maja mentalt stöd då hon överräckte brevet till sin vän i skolan. Denne blev glad, och tjejerna stod en god stund mitt emot varandra och såg småförlägna ut. "Känns allt okej?" undrade jag, och fick positiva svar från båda. Sen lämnade jag dem åt sin skoldag, som jag i efterhand har hört var lika bra som vanligt. De två hade lekt mycket, både inne och ute, vilket gladde Maja. Med A har hon en lång historia, och den är viktig att värna. Vänner är viktiga.

 

 

 

 

Onsdagen den 9 september 2009

 

Ibland påminns jag om hur på många sätt så mogna och hänsynsfulla Maja är en puräkta femåring, och om hur min son har ett temperament jag kan bära visst genetiskt ansvar för. Ibland påminns jag också med all önskvärd tydlighet om mina egna brister och begränsningar som förälder och pedagog. Här följer några tydliga exempel på vad jag menar. Majas andel av det förtydligas i nästkommande dagboksanteckning.

 

Då jag hämtade Maja igår hoppade och studsade hon framför mig,  "Mamma, mamma, får jag gå till A och leka? Vi har bestämt det!" Ivern lyste i ögonen på henne. "Javisst får du göra det", svarade jag (något förundrad över det faktum att hon för första gången på åratal frivilligt ville leka borta hos en kompis annan än närmsta grannen). Eftermiddagen var begränsad p.g.a. föräldramöte på min nya skola + Majas dito, och för att de alls skulle hinna leka erbjöd jag mig att följa henne till A genast, innan jag hämtade Noa på dagis. Jättebra, tyckte fröken.

 

Väl framme i A:s hall förändrades allt. Maja blev en liten mjuk klump av tveksamhet, som ganska raskt förvandlades till en ännu mindre, men desto mer tydlig gelépöl av vägran. Det gick inte för sig att stanna. Noa hade redan fått vänta på övertid, så utan onödiga ord tog jag Maja i handen och traskade ganska sammanbitet gatan bort, tillbaka till dagis. Hon kunde inte förklara vad som fick henne att ändra sig - att vända kappan fullständigt på två röda sekunder - men jag i min tur förklarade att det här innebar en besvikelse för kompisen, som hade väntat så. (Usch, så skuldbeläggande det låter. Jag vet ju att allt bottnar i Majas gamla osäkerhet, men ändå tycker jag att hon behöver reflektera lite över att det drabbar även andra än henne själv. Hade tidspressen inte funnits hade jag ju stannat med henne så de hade fått komma igång med leken.) Nåja, vi hämtade Noa och gick hem.

 

Hemma i hallen tog lillgrabben av sig skorna. "Titta mamma så mycket sand!" sa han glatt och vände upp och ner på en i taget, mitt på golvet. Ut rasade tre deciliter fin, vit sand, som han innan jag hann blinka sopade runt i med handen eftersom den såg så lockande ut. "Men vad gööör du?" utbrast jag, eftersom det var droppen som fick min just då ganska fulla bägare att rinna över. Den har de facto inte runnit över en enda gång sedan i mitten av juli, så den är rätt stor, min bägare. (Kanske har jag liiiite pms ändå den här månaden?) "Hur ska vi få upp den här sanden nu, tycker du?" Mitt tonfall var helt fel. Hade jag bara uttryckt mig annorlunda hade han med stolhet plockat fram dammsugaren och ordnat upp det, det är jag säker på. Nu stack ett vasst pekfinger fram ur munnen på mig, vilket fick honom att resa på sig, kasta iväg den sista skon och rusa in på sitt rum.

 

Jag avvaktade ett ögonblick, tog ett par andetag och gick in - fortfarande irriterad. Jag hittade Noa nerborrad i sin säng, full av sand och med händer lortiga som klövarna på en gyttjerullad gris. "Du kan ju inte ligga här sådär", gick jag på. "Du får faktiskt gå och tvätta dina händer på en gång, och sen  ligga här och sura om du vill." "Näpp!" fräste han självklart. "Antingen tvättar du dina händer själv, eller så tvättar jag dem åt dig," sa jag. Noa började då skrika ut sin frustration, varpå jag tog honom under armarna och bar iväg honom till badrummet, där jag utförde en våldstvätt av de små, grå händerna. Han sparkade, skrek och stretade emot under hela proceduren, och jag fick uppbåda all min kraft och alla mina lugnande ord för att få till det. Då jag var klar och ställde ner honom på golvet gjorde han i hettan något han aldrig har gjort förut: han slog till mig på armen. Sen stelnade han i bestörtning, knep ihop munnen och blinkade till lite. I nästa sekund vände han på klacken och stormade in på sitt rum med ett öronbedövande PANG.

 

 

Någonstans mitt i detta slank Maja diskret ut genom ytterdörren, vilket jag har full förståelse för. Själv gick jag och satte mig i soffan och bläddrade hyfsat ofokuserat i en god bok. Jag kunde höra Noa hulka i sin säng, och Maja träna gymnastik med grannbarnen. Allt kändes bara väldigt... tokigt. En minut gick, och blev till två, tre, fyra... Att tränga sig in hos Noa nu skulle inte resultera i något gott. Vår son behöver få vara för sig själv då han är jättearg.

 

Småningom hörde jag hans dörr öppnas - tyst, tyst. "Maammaaa?" sa en liten röst. "Jaa? Mamma är i soffan. Kom, vännen!" Runt hörnet tassade en rödgråten, liten unge med ett förläget leende lekande i mungipan. Skrik- och gråtterapin hade tydligen haft effekt. Jag öppnade mina armar, och Noa kröp in där. "Vad tokigt det blev", sa jag. "Ja-a..." "Hur ska vi ordna upp det här nu då...?" Kort tystnad förflöt, och sen sa han något väldigt sant: "Jag tycker att vi båda var dumma." "Vet du att det tycker jag också", svarade jag. "Då ska vi nog båda säga förlåt till varandra, eller hur?" "Ja. Du får börja, mamma!" (Vilken ära.) "Okej. Förlåt Noa för att jag blev så arg för sanden, och för att jag höll i dig hårt då du inte ville tvätta händerna." Han lyssnade och log lite. "Fölåt" sa han sen, snabbt som vinden en oktobernatt. "För vad då?" frågade jag, eftersom jag är av den bestämda åsikten att ett förlåt ska vara genomtänkt. "För sanden och för att jag slog dig."

 

Sen lade han sig sådär vidunderligt härligt mot min bröstkorg, med sina armar om min hals och sitt huvud vilande mot min axel. "Äsch" viskade jag i hans öra. "Det där med sanden var väl inget." Länge satt vi kvar så, alldeles tysta och stilla och sådär lyckliga som man kan vara då ett jobbigt bråk är uppklarat, lyssnande till tjejernas lek utanför och varandras hjärtslag.  

 

Och här hade denna lilla novell kunnat sluta, om det inte var för telefonsamtalet vi fick senare under kvällen. Dramat tog en ny vändning, som kommer att skildras under torsdagen.

 

 

 

Söndagen den 6 september 2009

 

I ottan (according to my personal timezone) hade barnen full aktivitet med varandra och kompisarna. Det lektes vuxna och det gjordes fruktsallad. Jag smög mest runt.  

 

Småningom övergick den fridfulla söndagen i en nödvändig fixeridag. Maja behövde saker till sitt storbarnsliv: innegympaskor med ljus sula samt träningskläder för ute- och innebruk. Det är värst, så stor man är nu. Noa behövde också lite höstutrustning, fast han rör sig främst på sand- och geggamojalinjen än så länge. Galonkläder med värmande foder är hans melodi, och även vår eftersom vi då slipper stå och kriga för dubbla ytterlager varannan morgon. Maja och jag åtog oss att åka till butiker. Noa och Stefan åtog sig att åka ut med båten.

 

 

Sen väntade en allför långt framskjuten storstädning. Maja bröt ihop redan då jag visade henne hur kriterierna såg ut för en städning av hennes rum. Få kan ana hur effektivt en femåring kan strössla ut pärlor, dockkläder, pennor, saxar, pappersrens, utklippta bilder, hårsnoddar, gem, miniporslin och tusen andra saker på en yta om 10 kvm. Hon såg nog det jag såg - väggen av ansträngning. Jag erbjöd henne då ett byte av tjänster: Jag storstädar ditt rum och du sorterar och viker all ren familjetvätt (vilket inte vill säga mindre än två fulla Ikeakassar). Hon nappade på det. "Det är bäst att vi gör vårt jobb genast," sa jag, "så vi kan njuta av att ha en lugn och skön kväll sen." Hon gnölade och drog benen efter sig, men satte ändå igång, antagligen eftersom hon såg mig städa och ansåg mig vara supertråkigt sällskap ändå.

 

Då fiskepojkarna i familjen kom hem till städfrenesin såg de ut att vilja vända i dörren. Så synd då att vi redan hade fått syn på dem och stod beredda med förslag på arbetsuppgifter. Noa blev akut trött och orkade inte alls ens gå. Efter några tydliga vinkar om vad han eventuellt kunde vinna på att städa och förslora på att låta bli, drog han ändå sina fina strån till stacken genom att plocka upp allt lego (3 kg) och alla pärlplattor. Sen slängde han nog in nån bonuspryl också av bara farten. "Känns det inte lite bra att städa ändå?" frågade jag honom och fick ett ganska diffust mummelsvar.

 

Då allt var fint som snus och klockan drog mot halv sju, kastade sig Maja ner bredvid lillebror i soffan. Bortsett från vardagsrumsgolvet - som belamrades av fyra perfekt vikta högar av rena kläder - gapade alla hemmets ytor utomjordiskt tomma och rena. "Åååååh, vad skööööönt!" utbrast Maja. "Du hade rätt, det var tur att vi gjorde allt genast." "Ja, ibland har mammor rätt," svarade jag kräkpräktigt och tryckte mig ner mellan de två barnen.

 

Så påbörjade vi kvällens lilla lässtund. En produktiv dag var till ända, och alla var till freds.

 

 

 

Vi gick ut:

 

 

 

 

Lördagen den 5 september 2009

 

Idag sprang Maja upp extra glad i hågen - det skulle ju bli simskola! Hon älskar sin simskola, eller rättare sagt sitt simlekis. Det är en nybörjargrupp som syftar till att ge barnen vattenvana inför den riktiga simskolan, som följer direkt på denna kurs. Hon hävdar att hon vill fortsätta vidare till den sen, och det är något vi måste ta ställning till i veckan för att hon ska få plats. Svindyrt är det, det må jag säga, men simmas ska det ju.

 

Under tiden hon var borta byggde Noa en hel familj dinosaurier av lego framför mig, och min enda uppgift var att säga "åh" och "wow" och liknande. Sen byggde han torn och ett tillhygge - en sandhammasklirer (eller vad just denna modell nu hette) - som sedan skulle förinta varje torn i ett öronbedövande dån. Hur det nu kom sig föreslog jag att vi skulle tillreda lunch istället.

 

 

Minipotatisar med blomkåls- och broccolispäckad köttfärssås blev det. Späckad av grönsaker blev såsen sannerligen, eftersom jag delegerade skärandet av grönsakerna till sonen. Han fick tillgång till ett helt blomkålshuvud och ett stort broccoliträd, och innan jag visste ordet av var dessa hackade i sina helheter och östa i grytan. Rena hälsoresan. Jag kan verkligen tipsa alla föräldrar till små grönsaksskeptiker att låta de senare laga maten själva. Då smakar den ofta utomordentligt gott oavsett hur många gröna monster som ligger i den. Och dukar barnen dessutom själva blir hela matsituationen alldeles rysligt trivsam. För alla.

 

Annars är det lite osocialt umgänge oss vuxna emellan just nu. Medan barnen leker spöken på en båt på vardagsrumsgolvet och jag skriver detta, sitter Stefan med vår lilla Marshmallow och försöker installera skrivaren på den. Två laptops innebär alldeles klart en risk. Och ute skiner solen från en ljus, septemberblå himmel. Underbart. Borde man gå ut?

 

 

 

Prove me wrong!

 

Sedan jag blev såhär jätteglad har hälsningarna i gästboken glesnat, även om besöksstatistiken är densamma. Jag har fått några tillrop IRL om hur bra allt verkar vara nu, och även om dessa tillrop är glada så undrar jag om min förnöjsamhet är... ja, lite irriterande?

 

Du ska veta att min avsikt med vad jag skriver aldrig har varit att irritera någon eller (just nu)förhärliga min tillvaro. Jag har skrivit lika öppet om motgång som jag för tillfället skriver om medgång. Jag skriver om Livet, och det är ju ingen raksträcka för någon av oss. Just nu är jag tacksam för att ha vinden i ryggen, och jag tar det inte  för givet.

 

Jag gillar inte fasadspel, och vill inte dölja udden av mina känslor vare sig då jag mår dåligt eller då jag mår bra. I somras mådde jag pestigt, och det fick du veta då. Nu mår jag bra, och det får du veta nu. Så läs och le! Låt glädjesmittan komma flygande så länge jag är smittsam. Inget skulle göra mig gladare än om jag kunde få lika underbart sällskap i medvind som jag fick då jag i somras reste i motvind. Jag är så glad för att just du finns, och lovar att göra dig sällskap på din resa också, om du bara visar mig din resrutt.

 

Allt gott till dig, käre vän! Från hjärtat.

 

 

 

Torsdagen den 3 september 2009

 

September?! What? Ja med det här vädret spelar det verkligen ingen roll vad det står i kalendern. Jag skulle t.o.m. sträcka mig till att säga att det här är en drömväderlek, i synnerhet efter en lång, varm semester.

 

Veckan har varit intensiv men jättebra. Jag jobbar häcken av mig för att hinna med allt min arbetsgivare förväntar sig av mig innan jag byter jobb. Ändå är jag inte trött - nej, snarare förvånansvärt pigg och utvilad trots någon indragen sömntimme här och där. Jag antar att det beror på att jag mår bra i själen, och på att jag har en sann längtan efter att börja jobba på skola igen. Apropå det förstnämnda, så önskar jag att alla kunde slappna av och låta livet föra. Ibland är det nog så svårt - det vet jag om någon - men då jag nu faktiskt gör det, och inte går runt och oroar mig för saker och ting, så får jag mycket kraft över till andra saker. Oro slukar enorma mängder energi.

 

 

Barnen har haft det fint de också. Maja gråter fortfarande vid lämningen, men sen är hon enligt allas beskrivningar glad och aktiv under dagarna. (Hon är det under morgonsamlingarna också, så någon slags grundtrygghet finns nog där, tänker vi.) Vid hämtningen är hon uppåt som aldrig förr, och tjattrar gärna i all oändlighet om dagen som varit. Jag tror bestämt att hon redan har fallit för en av pojkarna i klassen, för honom pratar hon allt lite extra mycket om. Varje dag har hon något litet att flika in om denne unge man, och igår hörde jag henne berätta om honom för sin kusin i telefon också.

 

Apropå pojkar, så finns det en annan alldeles särskild pojke, något äldre än Maja själv, som hon är oerhört rädd för, efter att ha sett honom i full action hemma hos en kompis en gång i våras. Några dagar senare stötte hon på honom på granngatan och insåg skräckslaget att han bor bara ett stenkast från vårt hus. Efter det vågar hon knappt gå utanför grinden ensam, så det är tur att vi har ett hål i häcken in till Lovisa.

 

Hursomhelst så satt vi och pratade om ditten och datten som gällde skolan häromdan:

 

- Mamma, vet du vad jag har funderat lite på?

 

- Neej..?

 

- Jo, att skolgården är så jättestor, så om man går iväg en bit och sen tittar upp, så kanske där plötsligt bara står nåt stort barn som man inte känner!

 

- Hmm. Ja, så kan det vara. Känns det läskigt, tycker du?

 

- Ja-a! Så jag går nästan aldrig nånstans om inte där är en fröken.

 

- Okej... Fast vad tänker du ska hända då, om du plötsligt möter ett stort barn?

 

- ...Jag veeet inte...

 

- Okej. För du vet ju att nästan alla barn är snälla, så de skulle nog bara säga hej kanske. Eller inte säga nåt alls utan bara fortsätta vidare, om de inte känner dig?!

 

- Fast E går ju där... Jag brukar se honom, och sen bara svoosch, så är han nån annanstans. Han är så snabb!

 

- Okej. Är det mest E du är rädd för?

 

- Mm. (Lång tystnad innan hon fortsatte.) Fast vet du.... Att det här vill jag egentligen inte berätta, men....

 

- Okej...?  (Hyfsat svårt att dölja upphetsningen. Now we're talking.)

 

- Att.... en gång.... så skulle jag gå på toaletten, du vet, i vår hall. Och då var den upptagen, så jag måste stå och vänta...... Och då.....(till synes oändlig paus) Då kom E rusande in, bara rakt mot mig. Han sa att han måste gömma sig fort för att det var några lärare som letade efter honom, och så kröp han in och gömde sig under en soffa.

 

- Oj. Vad hände sen då?

 

- Sen kom det in två lärare och letade efter honom, men då de stod och pratade med varann så smög E iväg till ett annat gömställe som jag inte såg.

 

- Oj, vilken grej... Kände du dig rädd då?

 

- Nej, bara lite. Först.

 

- Okej. Du ser vad bra det gick att möta E alldeles själv! För han var ju inte alls dum mot dig, eller hur?

 

- Nej...

 

- Jag tror inte att han kommer att vara det heller. Han är nog mest bara busig och låter mycket, tänker jag. Och nu har du provat att möta honom ensam, och det gick jättebra.

 

Jag fick ingen förklaring till varför detta stora äventyr var så svårt att berätta. Däremot var det jättebra med lite vardags-KBT för Maja.

 

 

Ikväll har jag sorterat igenom våra hallgarderober och fått ett litet hum om vad som eventuellt saknas inför den annalkande säsongen av grådask. Noa fick nya stövlar redan igår, hastigt och lustigt efter att ha tvingats gå på skogspromenad med dagis i vanliga skor på morgonen. Vete katten när hans stövlar blev för små? Var det verkligen såå länge sedan han hade stövelbehov senast? Nästa onsdag lär han iallafall knalla på extra engagerat i nya, svarta stövlar med gröna monster på. Nu är det tydligen monster som gäller, ett tag.

 

 

 

Måndagen den 31 augusti 2009

 

l morse lämnade Stefan barnen, och det var jag tacksam för. Han hade stannat på Majas morgonsamling, och rapporterade efteråt att Maja hade varit aktiv och tyst berättat om vad hon hade gjort i helgen. Om hon valde att berätta om simskolan, Gamla Stan, sina magiska stenar, fårklippningen eller gårdagkvällens fisketur förtäljer inte historien. Jag måste fråga. Sen blev hon gråtig då han gick, men inte på långa vägar när likadan som hon blir då jag är i farten.

 

 

Noa och jag har förresten hittat världens bästa lämningsrutin. Han är också lite ledsen då vi ska säga hejdå numera, och för att göra det lite mindre dramatiskt så lämnar jag honom därför två gånger. Det låter knasigt och förvärrande, men det funkar faktiskt klockrent! Jag ställer bilen på dagisparkeringen, och så går vi in där alla tre. Jag pussar kort på honom och säger: "Hej så länge! Vi ses snart igen." Sen går Maja och jag vidare, och Noa står trygg i att vi ses jättesnart. Efter lämningen av Maja, den allvarligt dramatiska, går jag så tillbaka samma väg som jag kom, in via dagisgården. Vid det laget har Noa kommit igång med leken och har knappt tid att se åt mig längre. "Puss och hejdå älskade barn! Fortsätt ha det sådär skoj, du." Ta-dah!

 

 

 

Mormor och morfar var ju här...

 

 

...och det gick ganska obemärkt förbi på hemsidan. I våra sinnen gjorde det däremot inte det. Vi hade det så mysigt med er, och nu är vi glada för att ni hade en trevlig villa-avslutningsfest hemma igår kväll. (Finlandssvenskar förstår vad det är.)

 

 

 

Söndagen den 30 augusti 2009

 

Klockan sju började någon sjunga skolans morgonsång i mitt huvud om och om igen: "God morgon allihopa, har ni sovit gott i natt? God morgon allihopa, har ni drömt nånting i natt?" Efter att ha lyssnat på det där i 45 minuter kunde jag inte annat än stiga upp. Jag var ju helt utvilad, så tack för väckningen.

 

Igår var Maja och jag ute på uppdrag 'Födelsedagspresenter till Noa'. Eftersom det bara var upp till oss två hur det skulle gå till, valde vi att åka till alla mysiga små butiker i Gamla Stan igen. Det är underbart att strosa runt där. Vi har varit där tre gånger på tre veckor nu, och dessförinnan typ aldrig. Vi hittade en ny butik full av magiska små ting den här gången, och där köpte vi vad vi trodde skulle vara Noas drömgåva - en vass, fossiliserad krokodiltand från dinosaurietiden. Uppskattar han den inte än, så lär han uppskatta den med om något år. Maja passade på att inhandla några små stenar från samma tidsperiod - gnistrande vackra stenar med enligt ryktet magiska egenskaper. Hon tittade runt länge och väl och frågade tjejen som jobbade där om saker hon undrade över. Hon var väldigt beslutsam, och valde förvånande nog stenar på helt andra grunder än utifrån huruvida de var rosa eller inte.

 

Från vår förra utflykt. Tagen av okänd talang.

 

Sen åt vi på Burger King. Chicken burgare och vanlig burgare. Min var faktiskt relativt smakbefriad, men vi hade gått från söder genom gamla stan till city, och var hungriga och tillfredsställda av det enkla. Maja är ett fantastiskt sällskap. Som jag sa till henne då vi satt och åt: "Det känns som att vara på stan med en kompis, inte med ett barn." Hon klagar inte, hon traskar raskt(!) på i oändlighet och hon är humoristisk som få. Vi har alltid galet trevligt då vi är ute på äventyr. Det är riktigt, riktigt skoj.

 

 

Nåja, pojkarna var på Ikea. Stefan ääääälskar nämligen Ikea. De inhandlade en grund byrå till vår hallkorridor, där mina underkläder ska få bo. Då vi kom hem hade de redan monterat ihop den, och den satt som en smäck där den skulle. Oj, så underbart att allt är så bra. Jag hoppas att du som läser också har det lugnt och skönt och mår fint. Stefan har nån idé om att åka och titta på fårklippning idag. Det eller Ikea igen, vill han göra. Vi får väl se.

 

 

 

Lördagen den 29 augusti 2009

 

Hon kom och hälsade på till slut, lilla Elsa som vi varit så nyfikna på. Hon visade sig vara en kavat liten tös med svengelska som första språk. Maja och Noa var avvaktande till en början, men tog sig sedan an henne på ett alldeles förtjusande sätt. Maja var väl som hon alltid är omkring små barn - övervakande och diskret underhållande. Alldeles i onödan frågade jag vid ett tillfälle Maja om hon säkert skulle se till att Elsa inte gick ut på vägen.

 

- Ja, såklart. Men Elsa hittar ju roliga saker här på gården, inte ute på vägen, sa Maja tålmodigt och fortsatte i tjejens spår, och vid behov steget före. Hon visade spännande leksaker, hjälpte lilla foten över höga traktorn, höll varsamt sin hand för vassa hörnet då Elsa tultade uppför trappan (förbi det på högkant stående bordet) och säkert massor av saker jag inte såg. Hon är en liten ängel, vår Maja. Däremot stängde hon tyst men beslutsamt dörren till sitt rum efter att ha konstaterat att Elsa inte riktiga hade känsla för hon skulle hantera Majas saker.

 

 

Så superskoj att se er och få krama om dig, Katja! Sällan är bättre än aldrig, och Elsa är ljuvlig.

 

Maja leker huvudsakligen med två saker just nu: små varelser (rara djur och minidockor) och ritar. Häromdagen kom jag in i hennes rum och hittade henne med mer avancerade accessoarer än vanligt. Delfinerna hade vatten i sin pool, och hästarna hade sand och grus i sina hagar. Tyst och obemärkt hade hon burit in det hon behövde, och spritt ut det i sitt rum. "Kom och titta vad fint, mamma!" ropade hon sedan. "Oj, vad fint du har gjort!" sa jag oerhört förtjust. Sen demonstrerade Maja hur alla i leken levde och vad de pysslade med. Innan jag gick ut kunde jag inte låta bli att blurpa ur mig en dumhet: "Men du, det blir väl inte jag som dammsuger sen?"  Maja såg på mig med viss besvikelse i blicken. "Ne-ej, det gör ju jag", sa hon. Och det gjorde hon. Såklart. Jag måste sluta underskatta mitt barn.

 

 

Och Goa Noa då. Han leker fortfarande mest med sina läskiga djur. Han ska få två till i födelsedagspresent om ett par veckor, och vi längtar alla efter att få ge honom dem. Han kommer at bli överförtjust, eftersom han uttryckligen saknar just dessa för att göra leken fullständig. Så ser han film. Han ser just nu helst Små Monster och Shrek. Dinofilmerna han har har han väl sett till leda, för det var ett tag sedan de snurrade nu. Noa är fortfarande en naturintresserad ung man, som slukar allt om hur saker och ting fungerar. I förrgår kväll satt han med sin kompis Viktor och lärde sig om månen och solen och hur de snurrar runt jordklotet. Det var tydligen jättemäktigt det också. Och det är det. Mäktigt är bara förnamnet.

 

 

Idag är det dags för Maja att börja på simlekis. Det kommer att bli hennes och Stefans egen grej, och hon har sett mycket fram emot det. En detaljerad rapport lär inte vänta på sig bara hon hunnit hem igen. I skrivande stund plaskar hon för fullt, hoppas jag.

 

Och just det: lilla munnen går i ett på Noa. Han pratar och pratar och pratar och pratar.

 

Och så pratar han rätt mycket.

 

 

 

Torsdagen den 27 augusti 2009

 

Idag lämnade jag Maja, och oj herrejisses, så dåligt det gick! Hon skrek och tårarna sprutade då jag till slut slet mig loss. Sekunderna innan nickade hon genom hejdlös gråt då jag frågade henne om hon kom ihåg att jag måste åka och jobba. Hon visste med förnuftet, men hjärtat ville inte släppa taget. Det var bedrövligt att lämna henne i det skicket igen, men jag visste att det inte skulle göra saken bättre att jag stannade. Avskedet hade blivit lika jobbigt lite senare. Jag ringde henne vid lunch, och vi bytte några ord i luren. Då var allt ok, och hon åt soppa.

 

Ikväll har hon varit så övertrött att det knappt har gått att prata med henne. Klockan halv åtta bar jag henne skrikande till badrummet och tvättade henne med mild hand under gråt. "Såja, såja. Jag vet... Det är jobbigt för dig nu..." Sen stoppade jag ner henne och pratade lite extra länge stående vid sängkanten (loftsäng nu, nämligen), tills hon lugnat sig. "Är det jobbigt att behöva stå?" undrade det omtänksamma lilla livet. "Nejdå", svarade jag sanningsenligt. "Det är jättemysigt att stå här och prata med dig." Småningom somnade Maja med en sliten sida ur min barndoms album, tittande på bilder av mig då jag lekte med min bästis Markus, då jag var i samma ålder som hon är i nu. Maja formligen älskar att höra om hur det var då jag var liten.

 

Vad killarna gjorde under tiden? De stängde in sig i Noas rum och byggde världens längsta bilbana. Banan kantades till slut av en tät dinosaurieskog. Selbstverständlich.

 

 

 

Just nu

 

... blir jag sällan orolig, arg eller irriterad

... har jag inga envisa, mystiska krämpor

... har jag inget påträngande behov av att träna

... behöver jag ingen nässpray på nätterna

... påverkas inte humöret  nämnvärt om min natt varit kort

... hör jag kroppen bättre (kan inte tvinga den till saker, typ träna då den inte vill)

... glömmer jag när mensen ska komma, för jag har ingen pms

... har jag inget shoppingbegär, eller åtminstone är det halverat (jag kommer att bli rik oavsett)

... har jag bättre tålamod med barnen/i trafiken/i kassakön/då datorn hänger sig

... önskar jag hett att alla  kan få bli smittade av ovanstående

... hoppas jag glödhett att det får vara för evigt

 

 

 

Tisdagen den 25 augusti 2009

 

Hej! Trevlig tisdag! Jag har ont i halsen. Tror att det är käken som är inflammerad igen. Annars är allt finemang. Maja och jag kom på att vi hade missat Dayanas (Majas ugandiska faddersysters) födelsedag, så det har vi pysslat med att åtgärda efter skolan. Vi har skrivit brev, slagit in en pollydocka med kläder, lagt ner ett ark etiketter - eftersom vi hoppas att även hon har fått börja skolan - och några klistermärken, och så har Maja gjort världens finaste teckning föreställande vårt hus med trädgård (se nedan). Lovisa anslöt efter en stunds pyssel, och slog sig glatt ner med en mandala. Vi har haft det så trevligt så. De är spralliga, de här jäntorna.

 

 

Noa är hos Lucas, allt enligt en överenskommelse jag hade hunnit glömma. Jag var därför på vippen att ta hem honom som vanligt i eftermiddags, och det var bara rena turen att killarna själva hade koll på hur det skulle vara. Vi sa alltså hej och hejdå igen där på dagisgården. Noa ropade på mig då jag hade hunnit till grinden: "Vänta lite, mamma!" Så kilade han bort till sin egen avdelnings klädkorg och rotade fram sin fleecetröja. "Du kan ju ta hem den här!" hojtade han och kom springande. Bra. Smart där. Jag gillar att barnen liksom tänker steget framåt. Praktiskt då treåringar styr upp mig.

 

 

 

Måndagen den 24 augusti 2009

 

Jättepaddan är tillbaka! Minns ni paddan som bodde under gamla, tömda poolen förra året? Den är här igen, fast nu under friggeboden i brist på poolplast. Sävlig och tung, och säkert gammal och vis. Stefan och Noa, naturkännarna, hävdar att det är samma padda som sist.

 

 

Dagen i övrigt har varit en berg- och dalbana, kan jag väl säga. Den började stabilt: harmonisk uppstigning, smidig morgon och gott om tid. Sen lämnade jag Noa. Också stabilt. Sen Maja. Inte stabilt på ett enda sätt. De skulle fotograferas denna morgon, och det var tillräckligt för att göra henne oerhört ängslig. Jag stannade. Satt med på samlingen, då det var dags för två elever att förevisa sitt sommarminne. "Är det någon som har med sig ett sommarminne idag?" undrade fröken. En handfull barn viftade glatt. En handfull kavata sexåringar... och så Maja. (För hon är ju bara fem år.. *host*) Va-va-va? tänkte jag. Hon har ju inte med sig något sommarminne?! Längre än så hann jag inte tänka innan fröken hade valt Maja, och Maja bad mig följa med ut till hallen. "Har du verkligen med dig ett sommarminne?" viskade jag. "Jaa," svarade hon, log stort och fiskade upp en hjärtformad ask ur sin prinsessryggsäck.

 

Tillbaka i ringen öppnade flickebarnet asken och tog god tid på sig då hon högtidligt radade upp dem - snäckan från Sydafrika (det var visst sommar där), snäckan från badstranden, stenen från lekplatsen, den brustna stenen från A:s gård, och så den släta, vita stenen som är nästan magisk. Var och en av dem hade hon på egen hand valt ut och packat ner, och så berättade hon en snutt om dem alla. Jag höll på att falla i gråt av glädje och stolthet.

 

Efteråt vände sig Maja om och såg på mig med ett leende som om hon hade vunnit Nobelpriset. Och jag mötte nog hennes med ett likadant. ...Men varför gör hon på detta viset? Varför tar hon i min (eller Stefans!) närvaro sig samman och gör en presentation inför samma grupp som hon minuten efteråt inte vågar stanna i utan att hålla min hand? Hur kan vi hjälpa henne att överföra det mod hon bär på då vi är med henne till att gälla även då hon är ensam? Hur kan vi överföra tryggheten vi förmedlar till hennes egen kropp, så att hon alltid har den med sig? Vi önskar ju att hon kunde kända tillit till sig själv, oberoende av yttre omständighet.

 

 

Nåja, hursomhelst så åkte jag till jobbet och lämnade en paniskt skrikande Maja i armarna på sin fröken. Hemskt. Jag hade sagt att jag skulle åka då, och kunde inte börja tveka i dörren. Bara att skicka slängpuss och blinka bort diset från ögonen. Sen kom Stefan hem vid lunch för att smyga i buskarna och rycka ut om hon oavbrutet grät. (Det gjorde hon inte.) På jobbet avverkade jag en månads arbete på några timmar "Vill man verkligen göra något så kan man", brukar jag säga till barnen, och nu vill  jag skynda, så jag kan byta arbetsplats snarast.

 

Här hemma väntade en glad familj klockan halv sex. Stefan hade börjat spontanmåla friggeboden och barnen lekte lyckliga lekar inomhus. Stabil början, stabilt slut på dagen, alltså. Eller vadå - hyfsat stabilt på det stora hela. Thanks.

 

 

 

Tillfälligheternas spel? I think not.

 

 

Jag sprang en omväg upp till macken för att köpa choklad. Dagens motsägelse. De tar ut varandra, eller hur? Jag hade glad musik i öronen, och hörde mig själv sjunga högt vid flera tillfällen. Att sjunga med musik i lurarna är ett säkert sätt att roa omgivningen, och det bjuder jag på rätt ofta numera. Jag mår för bra för att låta bli. Magnus Carlsson har gjort många lätta glädjespridare. "I'm gonna live forever - don't you ever forget that all the stars in heaven will shine for me. I'm gonna live forever, don't you ever forget that no one's lost in heaven's eternity."

 

Stefan och jag insåg idag att vi glömde vår bröllopsdag den 4 juni. Vi beslöt oss för att se vad vi istället gjorde den dagen, och fick tack vare min dagbok reda på att det var den dagen jag blev akutomhändertagen för mina magsmärtor. Jag fick en remiss till CT buk, och gick på den en vecka senare. Sen ville det sig inte bättre än att jag på omvägar, ganska länge efteråt, fick veta att en röntgen av det slaget innebär höga stråldoser och en teoretisk risk för hemska sjukdomar som följd. Risken är liten, men befintlig. Eftersom jag befann mig i ett dis just då, blev det droppen som kastade mig rakt in i ett ångestfyllt virrvarr. Mitt undermedvetna valde helt enkelt att fixera sig vid denna lilla risk. I mitten av juli kändes det som om jag skulle dö p.g.a. min CT-undersökning. Det låter kanske fånigt nu, men så var det då. Hemskt var ordet.

 

Jag besökte min husläkare en dag, och hällde ut ångesten och hela min historia där. Hon lyssnade tålmodigt och nickade bekymrat. Sen gick jag därifrån en kvart senare med ett recept. Ska man säga tack då, eller..? Hela mitt inre skrek istället nej! på Apoteket. Nej, nej, nej! Jag hade visserligen inte så mycket att förlora just då, men jag ville ändå inte gå den vägen, mot hundra biverkningar och en eventuell  lindring. Jag ville ju ha hjälp med att råda bot på orsaken  till mina symptom. Och som av en händelse(?!) hade Apoteket just då slut på min medicin. De beklagade sig och sa att det var ju hemskt tokigt då. Kunde jag tänka mig den billigare kopian? Nej förresten, läkaren hade visst spärrat den möjligheten. Tänka sig... Jag åkte beslutsamt hem och började leta efter andra sätt att hitta tillbaka till mitt leende igen.

 

Och jag hittade det. Det bara dök upp framför mig. Jag kände, lyssnade, läste och lärde mig under en intensiv vecka. Jag insåg nya saker om Livet. Jag hittade tilliten till det. Jag förstod att jag inte är bara en bräcklig, fysisk kropp full av lurande faror, utan att allt hänger ihop och är något hisnande mycket större. Tack för att jag blev bankad i skallen.

 

Men för att återknyta till rubriken - var det verkligen en tillfällighet att bollen sattes i rullning på vår bröllopsdag? Hade jag inte fått akuta magsmärtor just den dagen hade jag inte uppsökt akuten. Hade jag inte uppsökt akuten hade jag inte gått på någon CT. Hade jag inte gått på någon CT hade jag inte fått panik. Hade jag inte fått panik hade jag antagligen inte tagit tag i min ohållbara situation. Och hade jag inte tagit tag i den hade jag aldrig hittat lugnet. Och bara i lugnet har Stefan och jag ro att vårda vår relation. Även det har jag energi till igen. Är allt detta en tillfällighet så äter jag upp min dator.

 

 

 

 

Söndagen den 23 augusti 2009

 

Idag skulle vi ju göra så mycket, och så slutade det med att vi gjorde inget alls. Eller det är ju helt fel förresten, för vi har faktiskt umgåtts med varandra, och barnen med några av sina vänner. Vackert så, tycker vi. Helgerna är ju till för återhämtning, och nu behöver vi alla det efter höstens första vecka i verkligheten. Bara vara. Bara ha "tråkigt". Bara njuta.

 

 

Jag har läst mycket idag. Då jag ändå låg där i soffan med min bok passade jag på att rengöra min högra örongång med Revaxör, eftersom jag har gått runt med en obehagskänsla i båda öronen ett tag nu. Jag har börjat misstänka att mitt frenetiska öronproppsanvändande inte är jättetoppen. De där skumgummibitarna jag trycker in varje natt täpper ju liksom till flödet. Mycket riktigt så fick jag mig en riktigt mäktig fångst i höger örongång. Coolt. Utan att gå in på detaljer så kan jag säga att jag känner mig lättare på höger sida nu. Jag går nästan och lutar med huvudet (;-). Jag får nog ta och upprepa proceduren på vänster sida innan dagen är slut.

 

 

Noa har haft en kompis här, Lucas. De har lekt ute och inne, sett Majas dansshow och deltagit lite i den själva. Maja har lekt och leker för tillfället med Lovisa. Vad de gör är diffust, men det inbegriper troligen pennor, papper och eventuellt någon sax. Amy Diamonds album ljuder i bakgrunden. Snart ska Sanna ansluta, hörde jag perifert.

 

 

Tjejernas vänskap är redan rätt stark, skulle jag tro. Det är mysigt att ha några så nära som man faktiskt vill leka med nästan varje dag, trots konflikter och helt olika åsikter emellanåt. Häromdagen kom Maja springande till mig mitt i leken med Lovisa, storgråtande. Hon fick fram orden med möda, och då jag hörde dem förstod jag verkligen hennes känsla:

 

- Mamma.... Lovisa säger att vårt hus ska brinna upp då jag är inne i det....

 

Jag trodde att jag hade hört fel först, men då hon upprepat sig en gång tog jag hennes hand och så gick vi till Lovisa. Vad i hela friden...? hann jag tänka. Sen såg jag Lovisa sitta i fåtöljen, rödgråten även hon. Vi slog oss ner på golvet framför, Maja ledsen och jag väldigt förbryllad.

 

- Lovisa? Vad var det som hände? Vad sade du till Maja egentligen?

 

- Men jag drömde det,  hulkade Lovisa. Jag drömde att ert hus brann upp.

 

- Och jag har också drömt det, mamma!  grät Maja.

 

- Oj... var det enda jag kom på att säga, och så tog jag även Lovisa i famn. Sen satt vi där, pratade om drömmar och om vad de kan göra med en. Läskiga drömmar som skrämmer, tokroliga drömmar man skrattar åt, drömmar man kommer ihåg och drömmar man glömmer. Sen bestämde vi oss för att det där var en mardröm som inte kommer att bli sann, och så gick vi alla vidare i livet. Den enda skillnaden är att Stefan och jag numera alltid drar ur sladdarna till dvd-spelarna och mackapärerna i barnrummen innan vi lägger oss. Just in case, du vet.

 

 

 

Lördagen den 22 augusti 2009

 

Vad sa ni nu då:

 

 

Ja, Maja blev superinspirerad. Hon skulle också klippa sig "hos Eddie". Sen visade det sig att Eddie bara är barberare, så flickor ingår inte i hans gebit. (Inte på något sätt alls, kanske?) Maja fick hålla till godo med en tjej, och Ferrarin var hon för stor för.. Men visst blev det fint, iallafall? Det är inte utan att jag funderar på varför jag har harvat runt så länge med kökssaxen.

 

 

 

Jag scrollar ner...

 

...och inser att det var hur länge som helst sedan jag lade upp bilder på min underbara son. Det har varit lite övervikt på min lika underbara dotter på sistone. Jag vill därför bjuda mig själv och världen/intresseklubben på en extra Dagens:

 

 

 

 

Fredagen den 21 augusti 2009

 

Idag är det Majas tredje skoldag, och dagis har haft den goda smaken att stänga ner för studiedag samtidigt som vi fortfarande håller på för fullt med hennes inskolning. Både Stefan och jag har därför varit involverade i dagens program. Jag har ringt jobbsamtal med ena örat och lyssnat på Noa med det andra. Stefan har smugit i buskarna på skolgården som värsta fula gubben, för att kolla läget och samtidigt låta Maja klara sig själv. Det går allt bättre.

 

Noa och jag åkte till frisören då koncentrationen började tryta. Han bad  faktiskt om att få se världen igen, även om han hittills varit väldigt bestämd med att han visst kan se genom sin rullgardin av lin. Han var dock mycket noga med att det inte skulle klippas för mycket. "Kort fast ändå långt" skulle det vara. Precis min åsikt. Han passar i sitt rufs.

 

 

Att få sitta i en rödglänsande Ferrari kan ju göra vem som helst klippsugen, för övrigt. Eddie som höll i saxen var duktig och noggrann som få. Han kollade och finlirade och visade prov på både konstnärligt öga och effektivitet. Tjopp, tjopp, tjopp, sa det. Blås, blås, blås och spray, spray, spray. Sen var Noa vacker som en dag. Förlåt - cool.

 

 

I bilen skulle jag bara... ringa ett samtal till. (Jag jobbar fast ändå inte, förstår ni. Som vanligt. Och nu vill jag verkligen få saker att rulla, eftersom mitt nya jobb väntar på mig och jag kan påverka mitt startdatum genom att vara effektiv. Det ni. Det är världens mjukaste piska.) Noa väntade tålmodigt. Han satt och tittade ömsom på mig i backspegeln, ömsom på landskapet utanför. Då vi passerade väderkvarnen - där han är övertygad om att Pippas pappa sitter inlåst - var han på vippen att börja bubbla av iver. Han stoppade sig själv efter ett par stavelser och höll sen inne med budskapet även om det måste ha tärt på krafterna. "Vad duktig du var!" sa jag sen. "Aldrig har någon treårig kille orkat vänta så länge på sin mamma som bara pratar och pratar, eller vad tror du?" "Ne-ej" svarade Noa med befogad stolthet i rösten. "Då vi stannar bilen ska du få världens största puss som tack för hjälpen, Noa." "Mm-m." Några tysta sekunder passerade, och sen satte han ett obarmhärtigt betyg på mina pussar: "Mamma? Jag kanske kan få välja en lång kram istället?"

 

 

 

Onsdagen den 19 augusti 2009

 

Ja, idag är Majas första riktiga skoldag. Hittills har hon gått på fritids, vilket i praktiken är ganska jämförbart eftersom de vistas i samma lokaler och delvis även med samma personal. En ganska odramatisk förändring hade vi alltså tänkt oss, men tji fick vi. Maja var jättenipprig i morse, och har varit i stort behov av stöd hela dagen. Jag satt med under morgonens samling, klappade på henne då hon grät och höll hennes hand då hon inte gjorde det. Sen bytte jag lite smidigt ut min hand mot frökens då vi gick till gympasalen för storsamling, och därefter smög jag hem för lunch, eftersom "de vuxna inte kunde få någon mat på skolan". Det gick bra. Och sen återvände jag en timme senare, för att vara med under eftermiddagssamlingen.

 

Maja har ju ett förflutet som har inneburit stora påfrestningar i sammanhang som just det här. Även om hon på medvetandeplanet kanske har lyckats glömma förnedringen hon kände då barn kommenterade hennes dåliga tal, så kommer hon nog undermedvetet ihåg precis hur det kändes - i synnerhet då hon sitter i en ny ring, där hon förväntas uttala sig inför nya kamrater. Fatta därför hur glad jag blev då flickan under eftermiddagssamlingen plötsligt sträckte upp handen och sneglade på mig med ett jätteleende. "Vad gör hon?" tänkte jag och skickade telepatiskt så tydliga 'välj Maja innan hon ångrar sig'-vibbar jag kunde till fröken. Sen gjorde hon det, och lilla pyret halvt om halvt viskade "Jag har åkt nyckelpigan på Gröna Lund".

 

 

Det är mysigt att dessa två städerskor har varandra där. De hängde ihop hela dagen idag, eller hängde på mig, en på varje knä/en i varje hand. Nu ska jag hämta dem om en halvtimme, efter att ha smitit ifrån under en stund av fritidsleken.

 

Noa var (också) ledsen vid lämningen i morse, utan någon klar orsak. Möjligen för att det kändes stressigt i morse, då allt gick långsamt och jag fick höja rösten i hallen. Jag höjde den mot Maja, men det gillas ju inte oavsett vem som är mottagaren. Han har haft en trilskande mage på senare tid, lagt pruttar som gjort spår i kallingarna varje dag i två-tre veckor nu. Själv tycker han att det är jättejobbigt att det händer utom hans kontroll, och det är det förstås. Vi börjar undra över orsaken, och känner att det är dags att börja spåra den. Utesluta mjölk? Gluten? Han har jättemycket luft i magen, och springer på toaletten rätt ofta för nr.2. Aptiten är det inget fel på, och inte orken eller humöret heller. Idéer? Känslig för fibrer? Dags att byta fullkornspastan mot vanlig, och skippa havregrynsfrukosten?

 

Och just det ja, min uppsägning. Den gick över förväntan. Min chef såg ut som om hon var gjord av sten i fem sekunder då jag sagt "Jag vill sluta". Sen sa hon "Okej" och fortsatte se ut som om hon var gjord av sten en stund till. "Är hon så arg?" tänkte jag i några sekunder. Sen lossnade allt och vi hade ett jättebra snack. Hon påminde mig om alla tillfällen då hon bett mig att dra ner lite på ambitionerna, inte engagera mig fullt så mycket, inte ta på mig mer. "Ja", sa jag, "Jag förstår det nu, men jag var tvungen att gå på min egen nit. Jag är inte gjord för ett sjukhus, det är inte min värld." Så var det klappat och klart. Vi utbytte kramar, varma ord och lyckönskningar på vägen. Nu ska jag göra ett jättebra avslut, och sedan se framåt. Så skönt!

 

 

 

Söndagen den 16 augusti 2009

 

Resten av gårdagen blev helt annorlunda än det var tänkt. Vid halv tre fick jag en insikt om att jag måste köpa en alldeles speciell sak till en alldeles speciell vän, och den fanns bara att få i en liten butik på söder, som visade sig stänga klockan 16. "Ska vi åka till stan?" kastade jag ur mig. "Jaaa!" svarade Maja, och så slängde vi oss i bilen. Halvvägs in ställde vi den och åkte sista biten med tunnelbana. Allt flöt som om det var uppgjort: trafikljusen blev gröna framför oss, närmast Odenplan öppnades en precis lagom lång parkeringsplats för lilla pluttcorsan, och då vi stod vid foten av t-banetrappan kom tåget. Det är sådant som bekräftar att man är på rätt väg, eller hur. Sen sprang vi sista biten längs gatorna för att hinna i tid, och var framme kl.15.40. Bra gjort, tyckte vi båda. Innanför dörren väntade lugnet.

 

Efteråt ville Maja gå i Gamla Stan. Hon älskar Gamla Stan, och det gör jag också. Så vi gick och vi gick, hand i hand, kikande in i alla de andlöst vackra gränderna, till tonerna av historiens fascinerande vingslag blandat med turisternas sorl och en och annan alkoholkantad möhippa. "Bodde nån i det här huset, tror du, mamma?" "Fick de verkligen plats här med sina hästar?" "Tror du att det luktade såhär då också?" "Hade de verkligen Kittygrejer för så länge sen?" Ja, kanske, nej och nej. Men vilken underbar kulturskatt Gamla Stan är ändå!

 

 

Nej, bilderna ovan är inte tagna där. För efter vår promenad åkte vi till Bromma, och hittade mormor och morfar hos gamla familjevänner. De blev alla överraskade och till synes relativt glada över att vi ringde på dörren. Hos A och B fick vi en pratstund och jordgubbar. Det är alltid lika härligt att träffa dem - ja, alla de fyra äldre tillsammans. De är så glada och varma till sinnet då. Jag har känt A och B sedan jag föddes, och de känns som en viktig del av mig även om vi ses för sällan. Mormor och morfar har med dem en vänskap som faktiskt sträcker sig tillbaka till tiden innan de träffades. Det är en romantisk historia, värd att berätta någon gång.

 

Idag hade vi en morgon fylld av prat om gårdagen och om dagen som ska komma. Maja fick en röd, hjärtformad tvål i den där lilla butiken vi besökte igår, och den ville hon morgonbada med. Så höll hon cirkus för mig en lång stund där i vattnet, som ses.

 

 

Sen gick vi till Sanna, som avtalat sedan i fredags. Maja lockade raskt med sig Sanna hit för att göra tvålar, vilka de redan har hunnit göra. Fort som vinden gick det. Sedan Maja fick ett badhjärta och en änglatvål igår och har gjort dessa glittertvålar idag, lär hygienen hos oss bli  bättre än någonsin. Inför den hemskhemska(?) svininfluensan kanske vi helt enkelt ska omge oss med roliga tvålar, använda dem ofta och ha tillit till att allt går bra?

 

Vi har också ätit quornfärs med pasta och basilika. "Ååå, vad gott det här är!" sa tjejerna till min glädje. Nu har jag sanerat köket och sitter med min dator en stund. Maja och Sanna gör tomtar. Värst vad det görs tomtar numera.

 

 

 

Lördagen den 15 augusti 2009

 

Killarna lämnade Maja och mig ensamma igår, för att åka söderöver till en kär släktings kalas. Maja och jag valde att stanna hemma, dels för att fröken satte sig lite grann på tvären inför en lååång bilresa två dagar i sträck, dels för att mormor och morfar är i stan och kanske vill hinna umgås lite mer innan de åker hem till Finland på tisdag.

 

Och gissa vem som fick frukost på sängen i morse? Jajamen! Maja väckte mig varsamt vid halv åtta, med en bricka och en dubbelmacka gjord av mitt favoritbröd med min favoritmjukost. Kan man bli väckt på ett underbarare vis? Tveksamt. Det visade sig att hon hade varit uppe ett bra tag, ätit sin egen frukost (smörgåsar och yoghurt) och satt på barnkanalen på minimivolym. Jag hade inte varit varse något av detta. Tack underbara unge, för att du än en gång visar sådan snudd på onödigt stor hänsyn!

 

 

Sen gick vi en morgonpromenad. Tanken var att vi skulle gå till lekplatsen, men då vi nästan var framme kom Maja på en bättre idé. Vi skulle gå längs strandstigen och leta efter hallon. Så det gjorde vi. Först upp genom området. (Jag ville ge min vän en kram, men det var hon inte tillgänglig för. Jag sänder den på distans, tillsammans med oändligt många varma tankar!) Sen traskade vi genom skogen, ner längs den backe jag så många gånger har dragit baby-Maja och senare baby-Noa i vagn för att de skulle somna. På den lilla stranden stannade vi och insöp doften av sensommar och mälarvatten, och klättrade en liten stump upp längs björkens krumma stam. Maja beordrade mig att sitta kvar där en stund, för att hon skulle få en bra bild. Se ovan. Det var över huvud taget hon som stod för fotograferandet idag, som synes. Jag stal en enda bild på henne. Hon har ju intresset att brås på, och jag får känna på min egen medicin.

 

Nu är Lovisa här. Tjejerna skär papper med skärapparat och tillverkar tomtar som de har tänkt sälja vid vägkanten sen. Senast Maja hade affär gick ju affärerna så lagom strålande, men det avskräckte henne tydligen inte. Den gången sålde hon halsband och glansbilder. Papperstomtar kanske har bättre åtgång.

 

 

 

Vad hände?

 

Först sken solen och jag avnjöt värsta dansuppvisningen:

 

 

Sen ville naturen också ha applåder:

 

 

 

 

Förändringens vindar

 

I sommar har jag jobbat hårt med mig själv. Jag har kommit till många insikter, och mår bättre nu än jag har gjort på... länge. Det är ett underbart faktum. Det är ju inte så att jag har gått runt och gråtit och hyperventilerat de senaste åren, inte alls. Jag har varit helt och fullt normalfungerande. Men jag har ändå burit på en gnagande känsla i hjärtat av att något är fel. Jag har haft nära till oro, känt ilningar av ångest, periodvis haft insomningssvårigheter och i samband med det varit lättirriterad. Det har kort och gott känts som om jag gått lite grann vilse i mig själv och tappat bort den där djupa känslan av glädje och trygghet, trots att mitt liv på ytan innehållit mycket av just den varan. Nu har sommaren 2009 passerat, den guld- och grårandiga sommaren då Livet förde mig in på rätt väg igen. Jag ser plötsligt klart och ljust igen, och är så tacksam.

 

En konsekvens av det här är att jag måste byta jobb. Jag inser idag att jag inte är gjord av rätt virke för att möta svårt sjuka barn varje dag. Jag klarar inte att stålsätta mig, utan suger upp all oro, rädsla och sorg som cirkulerar i luften på sjukhuset. Sen kan jag inte härbärgera det, och då tar det sig nya - varierande, men allt oftare negativa - uttryck i mitt eget känsloliv.

 

Då jag insåg detta var det så tydligt att jag inte kunde förstå hur jag inte hade sett det tidigare. Det har känts tabubelagt att ens tänka tanken på att säga upp sig från ett så fantastiskt jobb som mitt. Som specialpedagog och lärare kan jag säga att min nuvarande tjänst var mitt drömjobb då jag fick det för drygt tre år sedan. Men som människa kan jag säga att det inte var det, i retrospekt. Och då måste jag ha vett nog att ta mig därifrån.

 

Då bomben slog ner hos mig och jag nästan fick panik av tanken på att gå tillbaka till jobbet denna vecka, kastade jag mig på Platsbanken. Där fanns inget jag ville ha. Lagomjobb fanns det vissreligen rätt gott om, men jag såg inte mitt nya drömjobb där. Jag kände starkt att jag vill jobba nära barnen, för att behålla den närhet och glädje jag byggt upp med dem under sommaren. Så jag lyfte luren och började ringa runt i kommunen och fråga varför de inte behövde någon specialpedagog, och om de kanske gjorde det ändå. "Ja, det gör jag faktiskt, men jag har inga pengar," sa tre av rektorerna. Då jag hade hört det för tredje gången gjorde jag det uppenbara tankearbetet åt dem och föreslog att de skulle gå ihop och köpa mig gemensamt. "Ja, vilken jättebra idé!" sa rektorn. Det ska jag genast undersöka. Sen ville det sig inte sämre än att en av dessa rektorer ändå visade sig ha behov av någon på heltid, då det kom till kritan. Hon hade både behovet och  pengarna, och bad mig om ett personligt möte. Jag gick (Bokstavligen! Ser ni det helt fantastiska i det?) dit i måndags och vi pratade informellt och entusiastiskt i ett par timmar. Utan vare sig skymten av ett CV, en skriftlig ansökan eller ens en kopia på ett examensbetyg var vi överens om att sikta på ett framtida samarbete. Det klickade perfekt, helt enkelt.

 

Så nu har jag formulerat och lämnat in min avskedsansökan. Närmsta chefen är tyvärr på semester, så det personliga mötet med henne kvarstår till nästa vecka. Sen återstår också att förklara för alla medarbetare varför jag har gjort en kovändning under sommaren, och så ska ju också min nya anställning formaliseras. Det tar några veckor, eftersom den måste följa kommunala rutiner för att allt ska bli rätt.

 

Nu har det löst sig utomjordiskt smidigt för mig - både beslutet, tjänsten och villkoren. Jag är medveten om det och oändligt tacksam. Jag känner en sådan lättnad, och inser att jag oavsett mitt nyfunna drömjobb hade varit tvungen att säga upp mig. Nu ska jag insupa positiva, ljusa och friska energier, precis den där dynamiska lagom-balansen som omger 400 brokiga barn.

 

Och vad ska jag göra då? Jo, jag ska hitta, utreda och hjälpa de barn mellan förskoleklass och åk 5 som har problem med inlärning, uppmärksamhet, arbetsminne, beteende eller annat som försvårar för dem i skolan och hindrar deras optimala utveckling. Vidare ska jag hjälpa lärarna på skolan med klassrumsproblematik, observera elever och handleda pedagoger utifrån behov. Det jag gjorde i början av min karriär, faktiskt. Back to homebase. Det ska bli underbart!

 

 

 

Jag hittade en skatt från då barnen var små och snigeltokiga:

 

Maja och lillebror på snigeljakt

Av Pia Rehn

 

Maja och lillebror tycker om då det regnar, som det gör idag. Mamma och pappa suckar och säger å, vilket tråkigt väder. Men Maja och lillebror sätter sig vid fönstret och tittar på allt vatten som faller ner från himlen, och allt som blir vått. Cyklarna blir genomvåta, och alla uteleksakerna blir fulla med vatten. Ibland ser man vuxna som springer i regnet, som glömt sina paraplyn och regnkläder hemma eller på jobbet. De springer och hoppar över pölarna som om de är jätterädda för vatten. Man ser nästan aldrig barn springa sådär i regnet.

Maja och lillebror tycker om att hoppa i pölarna, inte över.

 

Fast det bästa är nog ändå att det slutar regna rätt snart. Då luktar det jättegott ute, och det ligger massor av härligt vatten kvar på gården. Maja och lillebror tar på sig sina stövlar och galonkläder och går ut. Hinkarna är fulla med vatten och sanden i sandlådan är alldeles blöt och tung. Det droppar vatten från stuprännorna, mycket vatten. Maja ska precis ställa sig vid husknuten för att fånga upp dropparna i en kanna då hon hör lillebror.

 

-         Maja, titta lilla nigeln!

 

Maja släpper kannan och springer bort till lillebror. Där, precis framför hans fötter, kryper en liten snigel med ett skalhus på ryggen. Den svänger sina tentakler fram och tillbaka, nästan som om den vill hälsa på Maja och lillebror. Vad fin den är.

 

Plötsligt kryper det fram en snigel till ur buskarna, en pytteliten snigel. Och så en till, och ännu en. Maja och lillebror ser små sniglar, och stora sniglar, och mellanstora sniglar. Det kryper sniglar överallt! Maja får en idé.

 

Hon springer in och letar reda på en lagom liten låda med lock. Locket är genomskinligt, som ett fönster. Den lådan ska sniglarna få bo i. Maja och lillebror bäddar fint med löv och små pinnar på lådans botten. Sen börjar de plocka sniglar.

 

Då de tar tag i sniglarna kryper sniglarna in i sina skal, så att det bara blir små runda skalbollar av dem. Men så fort de har kommit ner i lådan tittar de ut igen, en efter en. Vad många de är! Snart är lådan alldeles full. Maja lägger varsamt på locket, och sen tar de lådan och går in.

 

Lådan lägger Maja och lillebror under Majas säng. Men för att inte sniglarna ska bli för varma där inne lyfter de på locket lite grann. Sen glömmer Maja och lillebror lådan med sniglarna för en stund.

 

Mycket senare på kvällen, då det är dags att lägga sig, vill Maja och lillebror säga god natt till sniglarna.

 

-         Sniglarna? säger pappa förvånat.

-         Vilka sniglar? undrar mamma.

-         Sniglarna under min säng. Kom och titta! svarar Maja glatt och springer bort till sitt rum.

 

Alla fyra ställer sig på knä och tittar in under Majas säng. Där ligger en röd låda full av löv, och ett genomskinligt lock, men inga sniglar. Maja drar fram lådan och letar noga. Hon förstår inte riktigt. De lade ju sniglarna här, hon och lillebror! Vem har tagit sniglarna?

 

-         Har ni haft en snigel i den här lådan? frågar pappa.

-         Nej, svarar Maja. Många sniglar. Tjugo sniglar!

-         Tjugo sniglar? säger mamma, nu med ganska hög röst.

-        Niglar borta! säger lillebror och slår glatt ut med händerna.

-         Ja, sniglarna är borta, suckar pappa. Tjugo sniglar är borta.

 

Nu går hela familjen på snigeljakt. Mamma och pappa låter lite sura, och de suckar mycket. Men alla kryper på golvet och letar, och det tycker Maja och lillebror är väldigt roligt. Snart hittar lillebror en av sniglarna. Den ligger långt inne under soffan. Och under tevebordet hittar Maja en till. Uppe på väggen under fönstret kryper två sniglar nära varandra, och på fönsterbrädan ligger en och sover inne i sitt skal.

 

En efter en lägger de sniglarna i lådan igen, och mamma och pappa är väldigt noga med att locket ska vara stängt nu. Maja räknar alla sniglar de har hittat.

 

-         1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Sju sniglar!

-         Bara sju? suckar mamma. Hur många hade ni, sa du?

-         Tjugo. Jag kan räkna till tjugo, svarar Maja stolt.

 

En lång, lång stund senare sitter alla fyra i en ring på golvet i Majas rum, med den röda lådan i mitten. I lådan ligger tjugo sniglar. Mamma och pappa tittar på Maja och lillebror och ser lite stränga ut. Lillebror säger:

 

-         Aj aj, Ja-ja!

-         Jaa, aj aj Maja. Och aj aj på dig också! säger mamma.

 

Sedan ler hon och tittar på pappa. Pappa ser nog lite glad ut han också.

 

-         Vilken tur att vi hittade alla, säger han. Jag hoppas du har räknat rätt nu, Maja.

 

En stund senare kryper Maja ner i sin säng. Lådan har de ställt ute på trappan, med fönsterlocket på glänt så att sniglarna får andas. Maja ligger och tänker på hur roligt de hade det då de letade sniglar, först ute, sen inne. I morgon ska hon springa ut och hälsa på sniglarna så fort hon vaknar. Hon försöker gissa hur många som kommer att ligga kvar i lådan då. Kanske bara en – kanske bara den där allra minsta, lilla snigeln kommer att ligga kvar. Den som är så söt. Hennes favoritsnigel.

 

Men vänta nu. Hon såg inte den minsta snigeln i lådan då de var klara med snigeljakten. Den var inte där, det är hon säker på. Hon måste ha räknat fel. Maja blir orolig. Var kan den minsta snigeln vara?

 

Kan det vara så att den har gömt sig? Kanske ligger den kvar under sängen?

 

Och en sann historia från 2006, som lärde mig mycket:

Maja och lillebror

 

Maja hette hon, flickan med det ljusa håret och de bruna ögonen. Maja hade en mamma och en pappa, och sig själv. De hade det mysigt nästan jämt. Maja tyckte om att sitta i knät och läsa böcker, eller hjälpa till, eller ligga i sängen och berätta sagor om modiga barn och drakar. Ibland gick de på långa utflykter, bara mamma, pappa och Maja.

 

Sen fick Maja en lillebror. Han var så liten, hennes lillebror. Liten som en docka, och ganska söt. Maja tyckte om att få en lillebror. Hon behövde hjälpa till med många saker – hon måste hämta blöja, leta efter nappen och hämta kudde till mamma då lillebror skulle äta. Det tyckte alla var bra. Mamma och pappa sa att det var tur att de hade Maja som kunde hjälpa till.

 

Ibland skrek han väldigt högt, lillebror, fast han var så liten. Då måste mamma börja mata, eller trösta, eller gulla och prata med lillebror. Det tyckte Maja var trist. Plötsligt blev det nästan alltid så, och Maja fick klara sig själv nästan hela tiden. Värst var det då mamma gullade med lillebror, och lät liten på rösten och gnuggade sin näsa mot hans. Då ville Maja också skrika, fast det gjorde hon inte.

 

Snart växte han, och blev lite större. Det gjorde Maja också, fast det var det ingen som märkte. Lillebror lärde sig krypa, och sen lärde han sig gå. Det kunde Maja också, fast det var det ingen som märkte. Lillebror härmade och lät som en bebis, och alla tyckte att det var så sött. Maja tyckte inte att det var så märkvärdigt.

 

-         Å, titta vad han har lärt sig! sa farmor och farfar då lillebror ställde sig upp på sina vingliga små ben.

 

-         Nämen titta, vad duktig han är! sa mormor och morfar då lillebror kladdade mat i hela ansiktet med sin bebissked.

 

-         Oj, vad stor du har blivit! sa de till lillebror, fast han var pytteliten, och jättemycket mindre än Maja.

 

Maja kände hur hon blev arg. Hon kunde prata med riktiga ord. Hon kunde springa och hoppa, och hon kunde äta själv utan att kladda det minsta. Men det var det ingen som märkte.

 

Maja tyckte mycket om att bygga med lego. Hon kunde bygga garage till bilarna, med tak och allt. Ibland satt hon mitt i köket och byggde, men ville hon vara alldeles ifred satt hon och byggde på sitt eget rum, som den här dagen. Hon hade byggt jättelänge, och garaget hade blivit precis som hon ville ha det. Då allt var klart, och Maja skulle backa in den röda bilen, kom lillebror.

 

”Bom!”, sa han och slog på garaget så att taket rasade in och ena väggen gick sönder. Maja hade jobbat jättemycket med den där höga väggen. Vad dum han var, lillebror! Maja kände hur hon blev argare och argare, och så kom den – knuffen. Hon knuffade sin lillebror så hårt att han ramlade baklänges in mot lekspisen. Pang!

 

-         Uäääähhh! grät han.

 

Maja grät hon också, mest för att hon var så arg, men också lite för att hon hade knuffats.

 

Och så kom mamma in på rummet och tog lillebror i famnen. Hon tog bara upp lillebror, fast båda var ledsna. Varför gjorde hon det? Mamma var också dum.

 

-         Maja, vad var det som hände? Du knuffades väl inte? frågade mamma och strök lillebror över huvudet och det ljusa håret.

 

Lillebror var alldeles röd i ansiktet av all gråt, och Maja blev tyst. Tyst och sur och ledsen.

 

-         Man FÅR inte knuffa sin lillebror, Maja! Han kan göra illa sig om man knuffas. Det vet väl du som är så stor. Eller hur, Maja?

 

Och det visste Maja. Men hon visste också att man inte fick ha sönder varandras saker. Och det sa mamma ingenting om. Dumma mamma. Allt var lillebrors fel, och där satt han i mammas famn och såg faktiskt inte ut att ha ont alls.

 

Maja kände en stor klump av gråt i bröstet, och den växte och växte. Plötsligt sprack klumpen med ett pang, och Maja skrek högre än hon någonsin hade gjort. Hon hade skrikit många gånger förr, men den här gången skrek hon så högt att både mamma och lillebror såg alldeles förskräckta ut.

 

Sen steg mamma upp, gick ut och stängde dörren efter sig. Mamma och lillebror gick nog till soffan och kramades nu, tänkte Maja. Den där klumpen i bröstet var kvar, fast hon hade försökt skrika ut den. Dumma klumpen. Den gjorde henne ledsen. Hon kände sig jätteledsen, och det var mamma, lillebror och klumpen som gjorde det. Garaget brydde hon sig inte om längre. Maja lade sig ensam i sin säng och drog upp täcket långt, ända upp över huvudet.

 

En stund senare kom mamma in igen. Hon satte sig på sängkanten och var alldeles tyst.

 

-         Förlåt för att jag blev så arg på dig, Maja, sa mamma sen. Jag vet att det kan vara jättejobbigt att ha en lillebror ibland.

 

Maja sa ingenting. Hon var alldeles tyst och väntade på att mamma skulle säga mer bra saker.

 

-         Lillebror sover, sa mamma efter en stund. Ska vi berätta sagor, du och jag?

 

Maja kände sig plötsligt gladare. Mamma hade tid. Och lillebror sov. Lilla lillebror. Maja brukade tycka att han var ganska söt då han sov.

 

Mamma kröp ner i Majas säng och strök henne över håret en lång stund.

 

-         Mamma, sa Maja till slut. Kan du prata sådär gulligt med mig också ibland?

-         Prata gulligt? Hur då menar du? undrade mamma.

-         Sådär som du pratar med lillebror, sa Maja.

-         Men min älskade lilla unge, sa mamma och pussade henne på huvudet. Min lilla, lilla Maja.

 

Plötsligt förstod de båda två. Mamma förstod en hel massa saker. Hon förstod knuffen, hur fisksoppan hamnade på matbordet, alla de höga skriken, och så de där gångerna då Maja inte längre kunnat snöra på sig sandalerna själv. Och Maja förstod att mamma förstod.

 

Sedan låg de länge i sängen, och mamma berättade om hur det var då Maja var en pytteliten bebis. Så liten var hon, så pytteliten. Och sen växte hon och blev större. Men det skulle dröja länge innan hon blev stor. Kanske längre än de först hade trott. Vad skönt.

 

Majas klokskap

I bilen vid ett rödljus blåste en dam på cykel förbi i en väldig fart.

- Oj, sa Maja. Tur att hon hade hjälm på sig iallafall. (Ajdå. Mammas flicka...)

- Ja, svarade jag. Som tur är har de flesta på sig cykelhjälm då de cyklar.

- Fast ibland ser man barn som cyklar utan, sa Maja.

- Ja, det gör man faktiskt. Vad tror du det beror på då?

- Jag veeet inte, funderade hon. Kanske glömde de bara hjälmen hemma den gången, eller så förstår de inte att det är viktigt.

- Hmm.. Så kan det vara. Sen finns det ju också familjer som har väldigt, väldigt ont om pengar, sa jag. Tror du att barnens föräldrar kanske inte har haft råd att köpa hjälmar till dem?

(Jag försöker ju idogt då tillfälle ges påminna mina barn om att det finns alldeles vanliga människor överallt som inte kan ta tio pollydockor eller ens den där extra glassen för givna. Vi ska helst inte göra det heller.)

- ....Fast om man har så lite pengar att man inte kan köpa en cykelhjälm, då tycker jag inte att man ska köpa någon cykel heller, slog hon fast. Och sen fortsatte det lilla oraklet: Om man har så lite pengar, då ska man köpa viktigare saker, som mat. Man kan faktiskt vara utan cykel, och utan leksaker. Man kan göra egna leksaker av sånt man hittar ute, och så kan man leka gratis på lekplatser.

Så klok då hon vill. Jag funderar på att ta hennes ord i nytt bruk då vi står framför leksaks-hyllorna på BR nästa gång, och jag riktigt känner på mig hur poppis det kommer att vara.

 

Möte med dåtiden

Maja var ledig från skolan för att tillsammans med mig träffa de amerikanska vänner hon bara vagt kommer ihåg. Hon lekte mycket med dem då vi var i Los Angeles våren 2005 (med Noa i magen), och träffade kort deras föräldrar här i Stockholm hösten 2006. Nu hade alla vuxit. De yngsta en hel massa fysiskt och de vuxna förhoppningsvis mentalt.

Den här gången hann vi inte umgås tillräckligt länge för att barnens blygsel skulle ge vika. Språkförbistringen förvärrade ju saken, så Emmas lilla försök att närma sig Maja med de pollydockor hon nyss fått, var det enda trevande kontaktförsöket. Det och ett antal förstulna blickar. Vi vuxna uppdaterade varandra om ytan av respektive liv, och konstaterade med glädje att mötet kändes precis som förut, då det begav sig i LA på det bekymmerslösa 90-talet. Då levde vi intensivt med varandra i kompisgänget, ordnade BBQ:s, drällde på beachen, trillade svenska köttbullar, jobbade lagom mycket för att kunna leva det livet och utbytte kreativa idéer om hur man kunde passera in i och ut ur landet utan repressalier. Sen blev två i gänget kära i varandra - K och W, de i solglasögon på bilderna ovan - och vi andra flyttade hem. Dessa två faktum hade dock inget med varandra att göra. This is the short version.

Då man umgås med turister i egen stad, ser man saker med andra ögon. Efter avskedet och välgångsönskningarna fortsatte Maja och jag därför promenaden ut i storstan på egen hand. Vi såg vaktparaden, slottet, droskor och de smala, spännande gränderna i Gamla stan. Då och då snubblade vi in i en liten bod här och en liten butik där, provade lustiga kaftaner, vackra halsband och coola glasögon. Det var underbart. Vi insöp dofter, bytte ord med glada okända och åt glass. Sakta gick vi genom stan, tillbaka mot tunnelbanan och verkligheten.

Och mitt i en av de där små affärerna i Gamla stan kom Samtalet. Och med risk för att bli mordhotad av Christina måste jag dra på detta ytterligare. Jag fick odelat positiva besked idag också, men samtidigt kom en vädjan om att vi skulle ta ett sista steg i morgon klockan 15, "bara för säkerhets skull", ur mitt(?!)  perspektiv. Och visst känns det ju bra. Seriöst. Nu ska jag förbereda mig ikväll, såpass ordentligt att inget alls ska behöva kvarstå att göra efter morgondagens möte, bara att spika på.

 

Tisdagen den 11 augusti 2009

Idag har Maja gått sin andra dag i skolan - eller på fritids, rättare sagt. Själva undervisningen börjar inte förrän nästa onsdag. Igår var hon och jag där tillsammans i 1,5 timme, och hann mest bara träffa fröknarna och snegla på de okända barnen. Hon bröjade gråta så fort jag försökte gå till ett annat rum, och jag var lite tveksam till om hon skulle gå med på att stanna kvar ensam idag. Jag peppade henne därför redan vid hemgång igår, och hajpade verkligen det förträffliga i att äntligen få stanna där ensam, äta lunch, leka... Och det gick bra! Det var grym tur, med tanke på att jag hade egna viktiga planer för timmarna mellan 10 o 13.

Och apropå gårdagens kolsyra: Den kvarstår, men har liksom lagt sig till mer av en jämn massa av förväntningar, förhoppningar och positiv energi. Jag har kommit en bit längre idag, men väntar tyvärr fortfarande på att få bända upp locket och släppa ut virvelvinden i ord. Attans, att det ska ta sån tid! 

 

Högt uppe i det blå

Jag är så glad, så glad, så glad! Jag vet nästan inte var jag ska göra av mig själv ikväll. Det är jobbigt och roligt på en och samma gång.

Men utan de senaste veckornas nya insikter om livet hade jag inte befunnit mig den här situationen, hävdar jag med största ödmjukhet. Jag hade inte insett behovet av att ringa det där första, trevande samtalet, därför aldrig fått något samtal i retur och följaktligen aldrig fått den chans som nu kanske  kan bli min. Och hade jag mot all förmodan befunnit mig här ändå, så hade jag aldrig vågat glädjas så i förtid, vilket är vad jag delvis gör nu. I morgon hoppas jag kunna glädjas på fullaste allvar, och även berätta mer om vad som hänt. (Förlåt, Christina.:)

Kärlek och lycka till er alla, kända som okända!

 

Vem lär vår son tala?

Det dyker upp fler och fler förvånande uttryck hos Noa. Då vi minst anar det blurpar han ur sig fullständigt udda små ord, som skär sig mot hans ganska mjuka, lilla väsen. Som då han lyfte på en sten vid husknuten, i hopp om att hitta en myllrande insektskoloni inunder och hittade just det - då ryggade han tillbaka och utbrast med dunder och dån och manligt eftertryck:

- Åå, heeerreguuud!"

Eller som i förmiddags, då jag lite lojt från solstolen pekade ut en gren full av hallon en bit upp i rabatten. "Titta Noa, där har du många hallon om du är sugen!" Han sken upp och blev med ens oerhört intresserad. Han gick fram och tillbaks framför rabatten en bra stund, antagligen idogt funderande över hur han skulle ta sig fram till bären.

- Men mamma, sa han frustrerat till slut. Det är många blommor i vägen. Skitfarliga blommor!

Jag vet inte vad som är värre - att han börjar säga dessa saker eller att vi börjar gapskratta.

 

Delfinernas framtida lycka

Maja har stakat ut en del i sitt liv. Hon har planer som sträcker sig längre än till nästa semester, vilket är bra. Det mest säkra för tillfället är yrkesvalet, som klarnade under Kolmården-resan tidigare i somras. Hon ska nämligen bli delfinskötare. Inte lärare eller polis, som förut. Hon kanske har börjat ana att de är synonyma. Så för att försäkra sig om att hon ska kunna bli en delfinskötare utöver det vanliga har hon önskat att få simma med delfiner som 10-årspresent. "Jag måste ju börja öva då," säger hon så insiktsfullt.

Hon vet också att hon vill gifta sig i en fotsid, röd klänning. Det finns en bra modell som förebild i en av hennes målarböcker som hon har visat mig. Jag har fått lov att följa henne till brudbutiken och sätta poäng på de klänningar hon provar då det ska till att bege sig. Men hon ska välja själv ändå, oavsett mina poäng. Och det är klart, det måste hon göra. Annars riskerar min relation till hennes andra hälft bli lite... infekterad. Eller isåfall lär den redan vara det.

Men jag måste återigen få dokumentera hur snabb hon är i huvudet, för det är hon. Snabb och rätt mogen, är min naturligtvis helt opartiska bedömning. Hon är en klippa att ha med sig i affären, för hon kan i det närmaste memorera en hel inköpslista. Igår beslöt vi ta den enkla vägen till eftermiddagstårta i pappa Stefans ära, och skippade baket (p.g.a. att vi alla hade värmeslag och att en aktiverad ugn hade satt huset i brand). Istället valde vi att skaffa oss en glasskaka, trodde jag.

- Ska vi bara ha glasskaka?  frågade Maja på väg in i affären.

- Nej, jag tänkte att vi skulle passa på att handla lite annat vi behöver också,  svarade jag.

- Okej. Mjölken är snart slut, och filen är det redan, sa hon. (Rätt och rätt.) Och så kanske vi vill ha lite att grilla eller nåt?

Bra. Jag plockade på mig ditten och datten, lite bränd i huvet av all sol, och styrde mot frysen.

- Är vi redan klara?  undrade fröken. För vi tar väl glassen allra sist, då det är så varmt?

Självfallet. Allt annat först. Sist av allt valde vi en halloncheesecake ur frysdisken. Sen åkte vi hem, och jag stoppade den snabbt som ögat i frysen. Föga tänkte jag ut att en cheesecake inte ska vara fryst. Kylen hade varit mer rätt. Men å andra sidan fick vi några timmar senare ett firande att minnas - det då vi satt där med knivar och andra vassa tillhyggen och kämpade för att få loss små kakbitar. "Yes! Jag fick en!"  utbrast någon av oss med jämna mellanrum. Som om vi turvis vunnit på lotto.

 

Lördagen den 8 augusti 2009 - födelsedag i familjen!

Grattis, grattis käraste, bästa pappan i världen! Pappa Stefan är numera jämnårig med mig. Vid halv åtta väckte jag båda barnen, som sömndruckna och pirriga tassade iväg till köket med mig för att göra frukost på sängen och skriva kort. "Jag älskar dig. Grattis. Du är busig. /Maja" ville Maja skriva. "Idag är det pappas födelsedag. Grattis pappa. /Noa" skrev Noa med min hjälp. Sen illustrerade den senare sitt kort med en bild på Batman sittande i en båt med många saker i. Det är bra att han muntligt kan förtydliga motivet, kan vi nöja oss med att säga.

Så bar vi så högtidligt alla tre paketen och brickan till sängen. Maja hjälpte mig med sången, medan Noa knep igen och hävdade att han ska göra det nästa år. Trötta pappan blev glad åt sina presenter, och klädde sig genast i sina nya kalsonger, de med superhjältar på. Superhjältar åt en superhjälte.

Nu fortsätter vår dag, även denna solig och varm. Och det där samtalet - det kom i förrgår, och det kommer jag att berätta så mycket jag kan om endera timmen.

 

Fredagen den 7 augusti 2009

Vädret - kan det bli varmare? De där drömmarna jag har haft om att flytta till Afrika har jag tillfälligt lagt på hyllan. En liten bris skulle sitta fint. Ja, jag ska till och med gå så långt som till att hävda att vädret har prövat mitt tålamod mer än något annat idag. Jag har varit lite lätt stingslig p.g.a. paniken som krupit på. Hettan har varit kompakt överallt, förutom på Ica, dit jag tog min tillflykt framåt eftermiddagen. Undrar hur mycket en luftkonditioneringsanläggning kostar?

Noa handlade tre nya tröjor med mig i förrgår, och oavsett väderlek ska han numera ha någon av dem på sig. Helst byter han om flera gånger per dag, så att alla tuffa tröjorna kommer i jämn användning. Det olyckliga i sammanhanget är att de alla är långärmade och relativt mörka. Tuffa, helt enkelt. Jättetuffa. Igår, då vi var bjudna på middag och lek norrom stan, hade Noa mycket att stå i innan avfärden eftersom han måste packa med sig alla tröjorna han köpt plus de två-tre hyfsat tuffa han haft i lådan sedan tidigare. (De är få, tröjorna som passerar nålsögat numera. Därför tog jag honom på shopping, för att förhindra att han går naken till dagis på måndag.) Sen höll han en halvt om halvt förlägen, halvt om halvt stolt förevisning inför tacosmåltiden på deras altan för alla som visade minsta gnutta intresse för hans ekipering, och folket ooh:ade och aaah:ade snällt och imponerat. Slutligen tog han en dubbel-t-shirt med nån slags Star Wars-figur på sig och svettades igenom resten av kvällen. 

Och tack kära J och M för en härlig dag! Pojkarna fick springa av sig i trädgården, spruta ner sina fäder med vattenpistoler, pricka boll i pool och spela fotboll mot samma dyra fotbollsmål. Maja ägnade sin tid åt lillebror i familjen, och åt att göra pärlplattor hon lämnade som gåvor.

 

Onsdagen den 5 augusti 2009

I natt hade vi gäster. En gäst. Maja och Lovisa körde nämligen sin första, sedan länge planerade sleepover. Den var faktiskt en ganska impulsiv begivenhet då den väl blev av. Det var då jag och flickorna tog en tremannatur till Vällingby under eftermiddagen som vi kom på att i natt var en så god natt som någon. De satt där i baksätet och tjattrade på tillbakavägen om hur de nästan var som systrar, och hur alla andra säkert hade trott att de var tvillingar då vi var i butikerna. Jag lyssnade inombords leende, och ville inte minska deras glädje med att säga att de inte är utvändigt lika varandra på en enda prick. Tvåäggstvillingar? Knappt. Småtjafsar som systrar gör de nästan dagligen i och för sig. Och söta som sockervadd är de ju båda två. Och mysiga som bara den.

Noa drömde nåt marigt en sväng under natten, men tjejerna sov som små lamm kl.20.45-7.30.

Sen vaknade vi till en underbar högsommardag. Vädret var lika ljuvligt som det har varit de senaste dagarna, om inte snäppet hetare. Det fanns bara en sak att planera - innehållet i strandväskan. Vid elva var vi väl nere vid vattenbrynet, tillsammans med alla andra lyckliga ostar som bor i närheten och fortfarande kan blunda för att jobbet hotar bakom hörnet.

Efter strandleken fortsatte leken här hemma för Maja. Tre stora tjejer öppnade restaurang(?) i trädgården, medan Noa släntrade runt lite planlöst. Stefan hade precis påbörjat altanprojektet del 2 (laseringen av andra halvan), och behövde vara i fred med det, så Noa och jag åkte för att fixa pappas present. Det tog oss lång tid att ordna allt. Noa var ju tvungen att gå igenom varenda pryl på BR Leksaker också, då vi för en gångs skull hade tid. Och sen en burgare på det, med minimorötter, äppelklyftor, mjölk och en bok om Casper. Heja McD. Ballongen glömde vi, men vi höll iallafall på att fastna i hissen som fick elavbrott, så spänningen brast det inte i.

Vi var inte hemma igen förrän kvart i åtta. Då var Maja borta hos kompis, och Stefan var klar med altanen. Utomhustempen hade knappt sjunkit en grad, kändes det som. Vi lever verkligen i högsommarväder just nu, under sista semesterveckan för i år. Det finns knappt ord för hur underbart det är. Tack för det!

I morgon hoppas jag galet mycket på ett samtal. Jag vet att jag kommer att få det, men jag hoppas att utgången av samtalet är den jag önskar. Hoppas, hoppas, hoppas...  

 

Måndagen den 3 augusti 2009

Oh my goodness vilken dag! Då temperaturen, solen, ledigheten, hälsan, humöret och planerna spelar den vackraste durmelodi tillsammans är livet lite extra gott att leva.

En pusselbit har ramlat på plats, men mer om det en annan gång. Over and out för idag!:)

 

Och en sak till

Jag är inte mer naiv än att jag utgår ifrån att min sinnesro är färskvara och att den behöver underhållas. Men det som gör mig så glad är att jag nu har hittat  detta lugna inre rum, för då vet jag att det finns där. Då kan jag lättare hitta dit igen om jag råkar gå vilse någon gång.

 

Nej!

Jag har inte börjat röka på. På uppmaning av mitt bollplank här hemma vill jag påpeka att jag inte plötsligt går på droger. Det är inget som helst kemiskt inblandat i min sinnesförändring.:)

 

Det Stora Lugnet

Nu ska vi se hur jag ska få fram det här utan att låta alldeles för spejsad. Något har hänt. Något bra. Det började på lördag förra veckan, ganska påtagligt, och det har eskalerat och satt sig till rätta hos mig mer och mer sedan dess. Låt mig för enkelhetens skull kalla det Det Stora Lugnet. Jag ska försöka beskriva det så gott jag kan, även om jag är lite lätt nervös för hur det ska låta i andras öron.

Sedan jag släppte fram och till slut valde att skriva om mina ångestfyllda tankar (och även prata, med de två vänner som lägligt kom i min väg - stort tack, P och Y!), har bra saker börjat hända. Det började med att tankarna blev allt klarare. Det som från början var ett enda grått virrvarr som låg på djupet - sedan länge undantryckt - och ibland gjorde sig påmint, överväldigade mig med en överraskande styrka förra veckan. Allt liksom kröp fram ur djupet, rubbade och störde mig in i märgen, och samlade sig till slut till ett allt klarare mönster. Då det skedde hade jag inget val - jag var tvungen att ta tag i det jag såg. Så jag gjorde det. Jag pratade, skrev, tänkte och kände in, pratade, skrev, tänkte och kände in.

Vad det ledde till var väl enkelt sammanfattat att jag insåg att mitt liv har en mening och att det finns en plan för mig. Jag har en guide som hjälper mig bara jag lyssnar. Under många tillfällen i livet har jag fått nästan övertydliga direktiv inifrån/uppifrån/utifrån/via min intuition - take your pick. Vid ett tillfälle har detta faktiskt räddat mitt liv, i en kär skepnad. Mina allra närmaste känner till det tillfället. Ibland - som den gången - har jag hört och lyssnat, men ibland har jag valt att inte lyssna. Alla de fall där jag inte lyssnat har en sak gemensamt: de har lämnat mig med en känsla av att ha gjort fel. De finns alla representerade som egna kort i min box av saker att ångra. Det är helt galet, men i retrospekt kan jag tydligt se hur jag satte ett finger i varje öra, blundade och sjöng små grodorna medan jag envist körde åt höger fast min guide pekade åt vänster.

Nu befinner jag mig i ett lugn där jag känner att allt är som det ska vara. Jag har valt att släppa den inbillade kontrollen och finnas i nuet, till 100% eller så nära det är lämpligt. Jag kan inte gå runt och vara rädd, ångra det förflutna och oroa mig för vad som ska komma. Det håller inte. Jag väljer istället att känna mig trygg i att jag är en del av Alltet, och att Alltet vill mig väl. Det enda jag behöver göra just nu är att lyssna och leva livet som det är meningen. En dag ska jag dö, men alla andra dagar ska jag leva. Leva på riktigt, alltså. I vackra färger.

Sedan det här kom över mig har bra saker hänt. Det mest påtagliga är att jag har fått en oändlig stubin. Inget stressar mig! Jag har utsatts för snygga eldprov under veckan - bland annat tappat och spräckt ett fullt mjölkpaket, låst mig själv och Maja ute i ösregn utan vare sig nycklar eller telefon eller hemmavarande grannar, trampat på hundratjugo plastdjur som legat på fel ställen och haft ett mångfald av högljudda barn lekande med husets alla leksaker samtidigt, överallt - och ingen av dessa fantastiska scener har kunnat åstadkomma en pulshöjning hos mig. Det har varit helt fantastiskt! Stefan har också noterat förändringen, och barnen. Ibland har jag själv identifierat ett tvärsäkert stressmoment och tänkt "Okej, nu är det kört, men det var härligt så länge det varade". Men icke. Det har inte varit kört. "Men mamma!" lät Maja förargat igår, då hon försökte provocera fram ilska vid verandabordet, med hjälp av klistrig, regnblöt trolldeg. "Någon gång måste ju alla mammor bli arga!"  Jag log inombords, och sa till henne på skarpen att sluta kladda med degen nu. Men jag sa det för hennes skull.

Jag har också fått större ro till att vara med barnen i deras värld på sistone. Då jag skulle gå en powerwalk igår kväll och Noa snörde på sig skorna och sa: "Går mamma på promenad så följer jag med", så kände jag bara en översvallande glädje och värme. Jag hade inga problem med att tänka om och strunta i min originalplan, den jag verkligen hade sett fram emot. Istället tog jag den lilla handen och lät mig ledas genom skogen, upp längs snigelstigen, ner till stranden, till vassen, till klövertäcket och till den ljuva, lilla pusten av utspätt saltvatten. Och det gav mig med all säkerhet en mycket härligare upplevelse än den ensamma promenaden skulle ha gjort. "Jag vill bo här",  sa Noa då vi stod bredvid varandra där nere vid vattenbrynet. Jag också, tänkte jag. Jag vill också vad jag tror att du menar. Bara fortsätta vara såhär, med varandra i lugnet. Vi har allt vi behöver för det nu. Frågan är bara hur vi omsätter det i den krassa verkligheten om en dryg vecka.

PS! Jag somnar och sover plötsligt utan problem. Tack-tack-tack, för det också!:)

 

Onsdagen den 29 juli 2009

Sol ute, sol inne. Verkligen. Jag sov gott och mornade mig till niosnåret, då jag svagt genom mina proppar hörde hur Stefan och barnen pysslade på avstånd, i hallen. Utsövd och glad i sinnet steg jag ut i den härliga onsdagen, och fick veta att de var på väg ner till stranden för att plocka hallon. Mig hade de tänkt låta sova ännu längre. Hur ljuvligt är inte det. Jag inser att det låter som en reklamfilm för Barnängen, men det var verkligen så rosa jag upplevde morgonen.

Då valde Noa att stanna hemma med mig istället. Vi bryggde kaffe och skar upp äpplen. Han åt en andra liten frukost jämte min första. Sen ringde våra grannar och tillika vänner med alldeles perfekt tajming, och undrade om en morgonpromenad och lite morgonlek vore nåt att hänga i granen. Så härligt! Noa stannade hos Viktor medan vi mammor gick längs vattnet och njöt av solstrålarna och den gryende förmiddagen.

Sen såg jag inte till mina barn så mycket förrän en bit ut på eftermiddagen. Noa och Viktor lekte Byggare Bob på deras övervåning då vi återvände från promenaden (Noa var Wilma), och ville fortsätta med det. Sen stannade Noa där och åt lunch med sin kompis. Maja gick hem till J uppe på gatan, där hennes övriga kompisar Lovisa och E redan fanns. Här rådde tystnad.

Och eftermiddagen då? Ja, den spenderade vi delvis på stranden. Jag, barnen och grannarna och precis lagom många andra. Stefan pysslade här hemma. Han är inne i ett osannolikt stim och klipper häckar och gräs, tvättar bilar och trappor och ja, jag vet inte riktigt vad. Han har flow, säger han och vill inte sluta. Känn lugnet, säger jag och viftar med min bok.

Barnen och grannpappan har väl haft det skoj här nu under kvällstimmarna. Pappan i fråga har befriat våra vinbärsbuskar från några liter bär, och barnen har pysslat på. Jag svängde ihop ett par laddningar trolldeg till dem för ett tag sen - grön till pojkarna och gul till tjejerna, allt enligt beställning - som de har massakrerat på altanen. Då de var nöjda med att ha spritt ut allt övergick de till att bygga en hinderbana i trädgården, som de i skrivande stund bemästrar. Tjejerna alltså. Killarna går runt med klohänder och pratar med raspiga röster. De är nämligen två hemska, köttätande dinosaurier.

 

Ett rafflande facit

Han kom sen, store J. Noa var inne på toaletten och tjattrade med mig då han ringde på dörren. Kizz-tröjan satt där den skulle, hyfsat torr.

- Nu kommer han ju!  sa jag. Äntligen!

Noa steppade lite. Tog ett kliv mot toalettdörren och blev stående där med fladdrande öron. Vi hörde hur Stefan i hallen pratade med J och hans mamma, välkomnade kompisen hem till oss. Noa log spänt och skrattade till:

- Jag tror att jag stannar här inne en stund,  sa han och steppade tillbaka mot mig.

Tids nog möttes de två iallafall. Noa kände sig tuff som bara den i sin tröja, åtminstone fram tills han mötte J, i full Spiderman-utstyrsel. Det var då som tusan. De två coola killarna visade varandra sina respektive tuffaste leksaker - gormiti-grottan (Noa) och roboten (J). Sen lekte de oupphörligen i två dryga timmar, enligt Stefan under fina former.

Själv träffade jag en god vän inne i storstan, och njöt i fulla drag av det nyfunna lugnet.

 

Tisdag den 28 juli 2009

Det är ett himla hallå här sedan en timme tillbaka. Orsaken är att Noa ska få besök av en kompis han har ganska stor respekt för - en kille som är "jättetuff". Kompisens mamma ringde och frågade om Noa ville leka, och Noa nickade.

- Men jag vet inte vad vi ska leka med då... sa han med pannan i så djupa veck det går för en treåring då jag lagt på.

- Okej... Men något kan ni säkert komma på.

- Ja, nu vet jag! Jag tror att J gillar gormitisar! Jag har ju fått en gormitigrotta som han kanske tycker är tuff. Den kan vi leka med!

Det här var redan igår, då planen inför idag lades. Idag släntrade Noa runt som vanligt här hemma tills jag påminde honom om att det är idag J ska komma. Då tog det eld där bak.

- Hjääälp, jag måste ju byta till en tuffare tröja!  ropade han och sprang till byrålådan och började kasta nedlåtande blickar på allt där inne. Jag föreslog en grå tröja med Stinky på.

- Stinky är ju ett monster!  sa jag uppmuntrande. Den passar väl bra?

- Ne-ej, jag kan inte ha ett busigt monster, mammaaa! Då måste det vara ett läskigt monster!

I lådan fanns inget. Tvättkorgen vände han upp och ner på, i sin jakt på antingen tröjan med T-rex:en eller "den där med vuxna monster på" (KIZZ-tröjan han fick av sin far). Vi lyckades hitta den senare, smutsig och luktande skunk efter en vecka i tvättkorgen. Noa höll lättad upp den och såg på de skräckinjagande, vuxna männen i ansiktsmålningar och läderkläder.

- Det är bara vanliga pappor som har klätt ut sig till monster, visst mamma?  sa han frågande.

- Ja, det är det.

- Men säg inte det till J sen, mamma. Han kanske tror att det är riktiga monster.

- Okej. Men tror du inte han tycker att de är lite för läskiga då?

- Nej, för J är faktiskt inte rädd för nåtslog Noa fast, och dröjde några extra sekunder i den imponerade tanken. Sen flög han upp och viftade med sunktröjan. Men vi måste ju börja tvätta, mamma! Jag kan tvätta den själv!  ropade han och sprang mot badrummet.

Efter att ha insett allvaret i det här assisterade jag honom med tvätten. Sen vred vi ur tröjan och lade den i torktumlaren där den nu snurrar så fort det går för att den ska hinna bli torr tills J kommer. Hittills har vi öppnat luckan och kollat tröjans status tre gånger, och Noa har varje gång tvingats erkänna att den fortfarande är lite fuktig. Det är nervöst det här.

     

Jag satte mig intill honom på golvet för en stund sen, då han satt och snurrade tankfullt på en trägrej. Jag gjorde ett litet PK-försök att få honom att förstå hur ljuvlig han är precis som han är, utan den coola tröjan:

- Vet du vad?

- Nä.

- Att J har ju valt dig till sin kompis för att han tycker om dig precis som du är. Fast du inte alltid är cool eller har coola kläder på dig på dagis, så tycker han ju om dig.

- M-m.(Med uppenbart "yeah right"-tonfall.)  Men jag vill iallafall ha den där monstertröjan på mig när han kommer.

- Okej.

...Och inne på Majas flickrum tjattrar okänt antal flickor. Just nu tre, tror jag. Dagen är bra.

 

Söndagen den 26 juli 2009

Söndag. Här är vi än. Ni kommer inte att tro det, men loftsängen är fortfarande inte klar. Den blir som ni förstår sensationellt bra. Maja valde en barnslig tapet i färgbutiken häromdagen, som Stefan i skrivande stund klistrar upp på kortsidan inne i kojan. Vi står lite frågande inför hennes val av kaniner och kråkor, men vill hon ha den tapeten i en vecka så får hon ha den i ett år. Minst.

Noa sitter intill mig och tittar på dinosaurielänkar på internet, och jag måste varannan sekund titta på hans skärm och säga "Ååååh.". Maja sitter i badet och trallar. Hon har vatten upp till brädden och övar sig på att simma. Vi hör henne oavbrutet, så lugna er med att ringa socialen.

Jag sprang en runda i morse, även om det var jättejobbigt att komma iväg. Det var som vanligt sen - ursvettigt då och urhärligt efteråt. Jag tycker själv att jag springer med så mycket bättre teknik sedan jag började styrketräna. Jag får till mycket bättre löpsteg och är mycket stabilare i bäckenet, vilket gör att jag håller längre och inte får ont efteråt. Stefan sprang igår, för tredje gången på lika många månader. Han är utmanad att springa Billingehusloppet i höst, och hävdar att han är tillräckligt fulltränad. Tillåt mig le, full av beundran.

Noa är inne i en fråga ihjäl sina föräldrar-period. "Var kommer gafflar ifrån? Var kommer metallen ifrån då? Var kommer tapet ifrån? Var kommer pappret ifrån då? Hur får man fast bilderna på tapeten? Hur gör man en tryckerimaskin? Hur ser det ut inne i datorn?"

Vi är mentalt förberedda för nästa fas, då han antagligen kommer att börja skruva isär och sprätta upp sakerna för att urforska lite mer hands-on.

Idag är glasögonen på vift, som ses på bilderna ovan. Högerögat bråkar då, och Noa går runt och blinkar och stänger det ögat så gott han kan. Måste leta reda på brillorna nu.

PS! Jag är mer lugn inombords idag. Jag har en plan. Jag. Ska. Finna. Lugnet.

 

Uppdatering kl.16:12: Barnen springer iklädda enbart stövlar och mössor runt huset och skriker "Schas alla ormar!" Det är oklart varför de är till 90% nakna, men jag antar att det är en del av skrämseltaktiken och jag hoppas att det funkar.

 

Fredagen den 24 juli 2009

Det låter på datumet och känns i luften som om sommaren lider mot sitt slut, men vi njuter av de ljumma kvällar vi fortfarande får, och pysslar med andra, mindre väderberoende saker däremellan. Det minst roliga den här veckan är väl att vi ser ormar överallt. Någon av oss har sett orm varje dag den senaste veckan, igår inte färre än tre(!), varav en hade mött sin baneman i en oförsiktig chaufför på vägen intill. Det gick inte att avgöra om det var en platt, fet huggorm eller en platt, fet snok, men de andra har enligt Stefan nästan helt säkert varit snokar. Det gör väl saken åtminstone lite bättre. Inte mindre äckligt, men mindre farligt.

Ja, såja. Vad händer nu då? Stefan snickrar på en fast hylla inne i Majas koja, bakom stegen, där hon ska kunna rada upp spel, böcker och andra prylar. Noa står i sin säng med ett metspö och fiskar upp djur från golvet. "Ååååh, en stor gammelgädda!" hör jag honom ropa. Maja och Lovisa sitter vid köksbordet och klipper, klistrar, och gör vackra kort till sig själva och varandra. Det vore väl skam att säga något annat än att harmoni råder.

Jag bytte bild här ovanför. Detta, som från början var en sida som till 100% bestod av barnens vardagsgöromål, har på senare tid utvecklats till att bli minst lika mycket en sida som beskriver mina egna grubblerier. Därför får den för ovanlighetens skull flankeras av en bild på mig nu, tagen under Ikeas lysrör häromdagen.

(Vi ses gärna nästa vecka, förutsatt att vi är hemma, HF. Samma gäller dig, Lena! Är ni hemma bara till på söndag?)

 

Onsdagen den 22 juli 2009

Igår hände det grejer. Direkt efter frukost åkte vi till Ikea, med en lång och rolig inköpslista. Ja, vi vet att man borde botanisera på lite andra ställen, men då det handlar om basic saker som gardinstänger, mattor, förvaring och den där speciella loftsängen med koja under, så var Ikea rätt ställe ändå. De är ju oslagbara med sin billiga mat och sina lekhörnor i varje vrå.

Maja och Noa var tålmodiga som (nästan) alltid. I synnerhet Maja var ju mån om att få precis det hon skulle ha till sitt nya rum, så hon satt som ett ljus i vagnen, på babyplatsen. Då vi kom till leksaksavdelningen fastnade Noa vid mjukisdjuren, och kunde för sitt liv inte släppa den stora pappakrokodilen.

- Den där kan du få välja sen då du har bestämt dig för att sluta med nattnappen, sa jag.

(Det är ju lite pinsamt att han fortfarande har napp då han somnar, men det är vårt vuxenfel och dags att ta tag i.)

- Mm... sa han och smekte krokodilen över den ovanligt mjuka krokodilhuden.

Jag gled vidare bort mot barnsängarna, nonchalant som aldrig förr. Det gav resultat.

- Mammaaa?  ropade Noa och kom släpande på krokodilen. Jag ska sluta med nattnappen nu.

- Ska du det?

- Ja-a. Idag!

- Oj, så bra! Då kan vi ju köpa krokodilen, om du vill välja den att sova med istället.

Så. Klappat och klart.

Här hemma tog fixandet och donandet vid på en gång. Maja behövde ju tvunget få sin säng i ordning innan kvällen, och efter ett par timmars skruvande stod den där, felvänd och fin. "Kom in och lyft med mig, så vänder vi den", sa Stefan. Vi lyfte den på högkant, och insåg att taket tog emot. Vi ställde ner sängen och frustade lite. Så försökte vi snurra den vågrätt runt, och insåg att väggen tog emot. Vi ställde ner den och frustade lite mer. Stefan tog fram måttbandet och måttade sängen på längden, tvären och diagonalen. Han måttade takhöjden och bredden på rummet, satte pannan i djupa veck och sa att det måste ju gå, vi har fem centimeter till godo. Småningom, efter ett antal misslyckade, frustrerade och halvt desperata försök, snurrade vi snabbt och lätt sängen runt dess sista tänkbara axel, och slapp såga hål i taket. Dagens intelligenstest: Check på Stefan, fast det tog en stund. Tveklöst bom på mig.

Vid insomningen vände och vred Noa på sig intill krokodilen i sin säng. "Jag kommer aldrig att kunna somna"  klagade han. "Aldrig, aldrig, aldrig kommer jag att kunna somna..." "Det är okej"  sa jag. "Ligg vaken här och ha det mysigt du, älskling."  Tids nog somnade han mot alla sina egna odds, och inte en enda gång bad han om att få tillbaka nappen.

Idag har vi fortsatt med fixeriet. Sakta, sakta men säkert hittar sakerna hem. Fortfarande saknas dessvärre en jättestor pusselbit: Majas klädförvaring. Var i helskotta ska vi göra av hennes 140 klänningar, 100 t-shirtar, 34 par byxor och tajts, strumpbyxor, kjolar..? Det finns inte plats för någon byrå i hennes lilla pluttrum, för då har hon ingen plats för sina övriga saker, och de måste gå före. Vi får helt enkelt köpa en garderob och utnyttja höjden i rummet. Hon får hämta sina kläder med stege.

Noa har lekt med sin kompis Lucas idag, för första gången sedan sommarlovet började. Jag lämnade honom där vid tiosnåret, hämtade hit båda killarna vid halv tre, och sen vinkade vi hejdå till Lucas kvart i fem. Det blev några intensiva med glada timmar - de sista två i poolen. Vädret har varit soligt och underbart idag. På slutet anslöt Maja, Lovisa och Viktor också, efter att ha lekt på stranden tillsammans med grannföräldrarna. Då blev det om möjligt ännu mer livat, intensivt och svårprioriterat alltihopa, och till slut kraschade båda våra små av trötthet och blodsockerfall. (En kvart vilade Maja, och sen smög hon över till Lovisa igen.)

 

Måndagen den 20 juli 2009

Jaa, vad ska jag skriva om idag som jag inte redan skrev igår? Barnen har lekt med kompisar i alla möjliga konstellationer från klockan tio i morse och de leker än. I skrivande stund är klockan 19.45, och än hörs glada röster från trädgården. Det fungerar så oerhört bra allting med alla dessa barn, och även om vi utfodrat flera till både lunch och middag på sistone så är det bara så... enkelt. Syskonen har haft minst en kompis här varje minut sedan frukost, de stunder de inte själva varit borta. Som mest var de fem i samma lek idag, och det funkade fint.

Stefan och jag var alltså ganska utlämnade åt oss själva idag också, bland alla små barnfötter som passerade med jämna mellanrum. Stefan målade färdigt i Majas rum, och sen började vi titta och tänka. Hur har vi det här egentligen? Utnyttjar vi våra utrymmen optimalt? Lever man på 118 kvm med två barn så måste man göra det. Ett par timmars slit och huvudkli senare hade vi gjort en rockad igen, fast bara i vardagsrummet den här gången. Nu står matbordet där fåtöljerna stått, teven står på byrån i soffhörnan och den röda fåtöljen står som mysfåtölj i hörnet där matbordet stått. Voila, vad stort det blev! Nu återstår finliret, men det tar vi i morgon eller när andan faller på. Tavlorna har vi redan flyttat runt lite.

 

Söndagen den 19 juli 2009

Idag tappade Maja sin andra tand - hipp, hipp, hurra. Den hängde halvvägs ut ur munnen redan igår, så det kom inte direkt som någon chock att den lossnade. Chocken var väl snarare att Maja tappade bort den sen. Så intressant var det att tappa nr 2. Hon brydde sig inte särskilt mycket. Fast stoltheten var galet påtaglig då hon skulle visa gluggen:

     

Vid halv tolv ringde Majas kompis A. "Vill du komma hem till mig och leka?" frågade hon. "Okej!" svarade Maja utan minsta eftertanke, och Stefan och jag utbytte leenden. Tiderna är förändrade. Så medan Maja sprang över och lekte hos A, sprang A:s lillebror över hit och lekte med Noa. Sen körde vi barnutbyte i 3-4 timmar, över lunch och en bra bit in på den soliga eftremiddagen. Då jag åkte och handlade mötte jag tre små damer i vägkanten - Maja, A och S. De gick där fint i rad, alla med varsin dockvagn. De var visst på väg till oss då, och det var nog den gullligaste syn jag fått se på länge. Så stora men så små ändå.

     

Noas kompis E ville väldigt gärna låna hans glasögon, och då bar Noa sina solisar istället.

Stefan stängde in sig i Majas blivande rum hela dagen. Han slipade på det där benhårda spacklet i evigheters evigheter, och visst är grundarbetet viktigt. Men sen köpte jag fem liter vitfärg och började helt sonika rolla på medan han fortsatte med sitt där det inte var klart. Nu är rummet ljust och fint, och ska tydligen prydas av blommor och solar småningom. Iallafall är det var som står på invånarinnans kravlista. Det och en våningssäng med koja under. Vi får la se. I morgon ska det rollas ett andra varv med det vita.

Framåt sen eftermiddag kom grannarna hem från sin veckolånga bortavaro. Jag missade återseendet, men enligt Stefan utstrålade det mycket värme åt alla håll. Så den lek som precis hade avslutats övergick i ny lek med nya vänner. Hela dagen bara rann iväg för oss alla fyra. Barnen hade ingen tid för mig, för de var fullt upptagna med sina jämnåriga fram till läggdags. Det är både glädjande och abstinensskapande. Jag kramade nog nästan ihjäl dem då jag kom hem från kvällsträningen. (Tack kära P för gott, livskraftgivande sällskap!)

 

Lördagen den 18 juli 2009

Ja, idag var vi hemma. Barnen ville gärna vara det, efter en hel vecka borta. De sprang i vattenspridaren, badade i poolen, bakade ute på stengången, plockade och sålde vinbär och lekte med sin kompis S som kom över. Då hon gick hem någonstans efter middagen, tyckte Noa att det var dags att gå och fiska. "Det bådar gott" tyckte Stefan och plockade fram maskspaden.

Så traskade vi ner till stranden, med några smörgåsar och maskar i en ryggsäck över axeln och ett par spön i händerna. Det är ju så härligt att göra sådana där turer, för det händer så mycket utöver själva fisket. Noa hittade en halvfärdig koja i skogen redan på vägen ner, med en hammare i. Vi hittade också naturens egna klätterställningar i skogen, eldstäder som någon hade grillat vid och stockar som behövde bli kastade i vattnet.

Själva fiskafänget var inte heller misslyckat. Genast började de naiva små abborrbebisarna nappa på maskköttet, och vi drog upp fisk efter fisk. Maja tjöt och stampade runt fiskarna där de låg och sprätte på marken i desperation. Noa samlade styrka, och tog till slut tag i dem en efter en och kastade i dem igen. Sen betraktade vi dem förnöjt då de med pickande och lättade hjärtan simmade iväg och fortsatte sina små fiskliv. Men jag måste ge Maja cred för hur modigt hon hanterade de feta daggmaskarna! Hon tog upp dem ur masklådan och räckte dem till sin far, hur pigga och aggressiva de än var. Urk.

 

Fredagen fortsatte...

...med ett kärleksfullt återseende på eftermiddagen. "Mamma!" ropade Maja och kom springande i min famn på trappan. Några sekunder efter kom Noa, och ropade likadant. Sen kramades vi i en stor, solvarm klump, länge länge. Ingen ville släppa taget, men sen gjorde jag det ändå. Jag såg ju Stefan stå där en bit ifrån, leende sådär som man gör då man tålmodigt väntar på sin tur. Det var härligt att ha dem hemma igen. Maja verkar frisk som en nötkärna igen, så vad-det-nu-var har nog passerat systemet.

Raskt laddade vi över bilderna som Stefan faktiskt hade tagit, med Majas hjälp. 66 stycken på fem dagar. Ca en femtedel av vad jag antagligen hade knäppt, men jag är själaglad över att han inte kom hem med apparaten tom. Barnen guidade mig genom dagarna, och bräckte turvis varandra i entusiasm då de berättade om varje bild.

De lekte med kompisar, gick på museum, provade okända lekplatser och hängde med mysigaste farmor och farfar. Allt verkar ha varit så bra, så bra, så bra. Det visste jag väl. Det var bara sista dagen som var lite smågrå p.g.a. Majas tillstånd. Mest misstänkt är väl den där starka korven hon åt under tisdagens grillning. Stefan åt upp änden av den, och även han hade vaga känningar i magen under onsdagsnatten. Noa åt inget alls av den.

På hemvägen tog de en bensträckarpaus i Örebro, och hittade som avslutning på veckans äventyr något alldeles fantastiskt. Se bara:

 

Fredagen den 17 juli 2009

Idag kommer min kära familj hem igen, efter en hel 5-dagarsvecka hos farmor och farfar. Det ska bli ljuvligt att träffa dem igen! Jag har som ni vet utnyttjat tiden till att inte bara jobba, utan även reflektera. Jag väljer att skriva 'reflektera' nu, inte älta. Idag känns livet underbart. Solen skiner, det är varmt, jag har bara lite kvar att göra, jag har sovit gott, inte ältat, och så har jag vänner att värna om. (Vad livet vore tomt utan er.)Jag har det bra.

Maja har inte mått så bra. Igår kräktes hon för andra gången denna vecka. Första gången var natten till onsdag. En liten engångskräkning mitt i natten. Sen var hon som vanligt under onsdagen, och kräktes alltså igen först efter frukosten igår morse (torsdag). Igår låg hon sedan raklång större delen av dagen, sov en hel del, och lekte däremellan lite med Noa liggande. Möjligen hade hon en gnutta feber, men mest var hon illamående och hade lite magknip, sade hon då jag frågade per telefon. Idag verkar frukosten ha gått med med god aptit, och humöret är tillbaka. Vi hoppas vad-det-nu-var är över. Kom hem nu!

 

Själen

Noa kom gående med en hand för bröstet.

- Mamma, var i kroppen sitter själen?

- Oj. Själen sitter nog i hela kroppen tror jag. Den är ju osynlig, så den går inte att se.

- Men då kroppen dör så kommer själen ut genom kropps-skalet?

- Ja. Och så begraver man bara skalet.

Han hummade nöjt och gick sin väg. Några timmar senare plockade han upp tråden:

- Kan spöken se själar? För spöken är väl också osynliga.

- Jaa du... Kanske det. Det vet jag inte. Vi får veta allt det där först då vi dör. Det är som ett spännande mysterium. Det kanske flyger runt snälla själar här och tittar till oss ibland, kollar så allt är bra. Som änglar. Vad tror du om det?

- Ja-a. Kanske gammelmummis mamma gör det, sa han med ett skratt.

Så gick några timmar igen.

- Mamma? Att... då vi alla är döda, kan vi vara tillsammans i himlen då?

- Ja, det kan vi. Det blir mysigt, eller hur?

- Ja-a,  sa han med ett litet skratt.

Barnen ska ha en trygg och lugn barnatro, tänker jag. Bilden av en vacker himmel. Tids nog kommer de ändå att tro vad de vill, men nu ska de inte gå runt och oroa sig för att det inte ska ordna sig. Det där med de osynliga spökena var helt och hållet Noas egen idé. Jag har inte tutat i honom att det finns spöken och att de är osynliga. ...Stefaaaan..?!

 

Onsdagen den 15 juli 2009

Jag mår mycket bättre idag, känner mig gladare och har lättare att le än igår. Jag vet inte om det beror på att jag ätit Efamol (jättenattljusolja) i fyra-fem dagar, på min skrivterapi, på alla klokskaper jag läst eller på det underbara vädret. Eller... på att min trendkurva ser ut såhär, helt enkelt. Oavsett, så känns det bra just nu. (Hjälp vad labil jag låter... Men snart får jag börja om på härliga dag 1 i min kvinnliga cykel, och då blir det andra bullar av. Då ska här les bredare än en ladugårdsdörr.)

Barnen är också ena riktiga funderare. Härom dagen satt vi vid köksbordet, båda och jag.

- Mamma, sa Maja. Förut trodde jag att jag kunde få massor av barn om jag gifte mig med Lovisa eller nån annan tjej. Men det går ju inte, för vi behöver en snopp också.

- Ja, det gör ni ju...

- Men då får vi bara fråga nån.

- Hmm. (Här svalde jag resten.)

- Mamma, att jag vill gifta mig med Lucas och med en tjej, kontrade Noa. Nä, jag vill gifta mig med Lucas och med två tjejer! Då kan vi göra ett barn i magen på varsin tjej och så kan vi bo tillsammans allihopa. Två pappor, två mammor och två barn. Det är bra! Och så får jag va med Lucas.

- Jaa... Eller om man blir jättekär i någon som man inte kan göra barn med, så kan man också adoptera ett barn som någon annan gjort, från ett barnhem till exempel.

- Mm. Det är också bra! Man kan göra både och!

Så regnbågsfärgade de är, de här två. 2009 var året då jag tog lite cred för deras öppensinnade reflektioner.

 

Jagets enigma, del 2 - om grundad självkänsla

I tillfällig ensamhet fortsätter jag resa i tanken. För min egen och min familjs skull behöver jag passa på att göra det då tid finns. Jag vill nå en liten bit på vägen iallafall, så jag kan möta mina hjärtan på en trevlig rastplats till helgen. Jag hittade en bok som heter Ditt inre centrum (Marta Cullberg Weston, psykolog/psykoterapeut) på den eminenta bokhandeln Mareld igår efter jobbet. Mareld har en outsinlig brunn att ösa ur då man letar efter psykologiska kartböcker. Jag har redan hittat några rader att minnas i den här boken, och jag känner livet och gnistan återvända i takt med entusiasmen. Hör här:

- "Det är viktigt att skilja mellan reflekterande som en konstruktiv, utvecklande process och ältande, där man går runt i cirklar utan att komma vidare, och slutligen självplågeri, där man rackar ner på sig själv." (M. Cullberg Weston)

- "En sund självkänsla handlar om att kunna handskas med känslor av otillräcklighet, oförmåga skam eller skuld, vilket krävs för att kunna vila i sig själv." (Warren Kinston, psykoanalytiker)

Och gång på gång återkommer Marta till det basala behovet av acceptans: "God självkänsla innebär att man vet vem man är, att man ser på sig själv med accepterande ögon och vågar stå upp för sig själv i tillvaron. Självkänsla kan inte byggas på basen av en inre alienation från sig själv. Personer med en grundad självkänsla är medvetna om sina fel och brister och försöker göra något åt dem istället för att blunda för dem. Men de binder inte ris åt sin egen rygg genom att nedvärdera sig själva för att de inte är perfekta." (M. Cullberg Weston)

Och så en över hundra år gammal sanning: "Vår självaktning är beroende av relationen mellan vår förväntan, våra ideal och vår reella framgång." (William James, psykolog, år 1890!)

Är inte det sista intressant. Jag lyssnade på Kropp och Själ på P1 härom dagen, där man diskuterade lycka. Nu kan jag inte komma ihåg vem som satt som proffstyckare i studion den dagen, men denne fick iallafall frågan om han trodde att människor i gemen var lyckligare på 50-talet än vad vi är idag. Resonemanget han förde följde det sista citatet här ovanför. Sannolikt var man lyckligare på 50-talet, av det enkla skälet att man hade lägre ställda förväntningar på hur livet skulle se ut då. Denne man, vars namn jag tyvärr har glömt:(, tyckte att man borde lära nästa generation det vår verkar ha missat: att livet inte alltid är en dans på rosor. Inte är man glad jämt. Och inte är allt så kul. Inte är man smartast heller, eller rikast, eller snyggast - och inte agerar man alltid så genomtänkt. Tough luck. Deal with it. Så genom att sänka ribban till den nivå som just impulsiva jag har en realistisk chans att nå blir jag mer tillfreds än någonsin? Acceptans. Igen.

 

Jagets enigma

Här utfärdas en liten varning: Vill du läsa om vardagheter så kan du surfa vidare och återkomma hit en annan vecka.Jag har nu tänkt glänta på garderobsdörren och vädra ett par skelett. Är du min vän så är du det oavsett nedanstående. Är du det inte, så bryr jag mig ändå inte om vad du tänker om mig. Så:

Jag funderar numera mycket över vem jag är och vem jag vill vara. Kalla det 40-årskris eller valfritt annat. Jag har naturligtvis en del goda egenskaper och en del dåliga, precis som alla andra. Sen har jag en kombination av egenskaper som är lite jobbig att leva med ibland: jag är både impulsiv och modig/dumdristig. Du som känt mig länge vet det. Mina vänner och jag hade mycket skoj med dessa drag då vi var små. De var bra att ha då. Det ingen annan vågade gjorde jag, och sen skrattade vi gott och länge.

Får jag för mig att jag måste ha eller göra något speciellt, så kan jag fortfarande gå genom eld och vatten för att förverkliga det. Jag går helst omedelbart. Medan andra planerar, packar, tänker igenom och tar på sig den brandsäkra overallen har jag redan kastat mig ut.

Baksidan av myntet är att jag med jämna mellanrum faktiskt har försatt mig själv i situationer som i förlängningen varit negativa - jämnt fördelade över hela den tiogradiga skalan. Jag har stått där vid tunnelns slut, oftast med mindre pengar och ont i magen, bländad av ljuset och omringad av en flock undrande närstående och en förtvivlad spegelbild. Vad gjorde du det där för? Jo för då kändes det rätt, ja rentav helt nödvändigt. Just då gjorde det det. I tunneln. Numera har jag min över-realistiska andra hälft att tacka för att det inte händer så ofta. Stefan stoppar mig i dörren då jag är på väg att flytta med hela familjen till månen för att jag tror att allt är så bra där. Dötråkig är han ju, men i efterhand lite bra att ha ändå.

Jag är också känslomässigt intensiv. Jag går lätt in för saker med hull och hår och 300%:s engagemang, tills jag tröttnar och kanske aldrig ägnar det förgängliga intresset en tanke igen. Jag har varit fixerad vid det forna Egypten - fråga mig vad som helst om pyramider och hieroglyfer. Jag har sytt mina egna kläder, suttit och skurit ut mönster dag som natt. Jag har quiltat konstverk till mig själv, vänner och kolleger. Jag har tränat tills mina ben vikit sig. Jag har bakat och slängt annat för att allt det nya ska få plats i frysen. Jag har oavbrutet läst dussintals böcker på några veckor och gått med en uppslagen bok längs trottoaren för att jag inte kunnat lägga den ifrån mig. Javisst ja, och så har jag sålt all min egendom, sagt upp mig från mitt liv och flyttat till USA.

Elton John har en gång sagt: "I can't do a little bit of anything". Jag kan inte till 100% skriva under på de orden, men jag har full förståelse för dem. Under perioder av harmoni är det inget problem för mig att kasta mig i vattnet direkt från bryggkanten. Det är ju jättetråkigt att vada. Jag har lätt att glädjas, och lätt att känna leda. Blir jag arg, så stormar det in och sen är det över. På't bara! Stefan, min tålmodiga livskamrat, finner stort nöje i hur lättentusiasmerad och lättrörd jag kan vara, men också viss frustration i hur snabbt entusiasmen kan förbytas i något annat. Och det är då, i svackorna, som en mer... platt personlighet skulle vara att föredra.

Just nu mår jag inte helt optimalt. Jag har fastnat i ett ältande av gamla impulser. Jag vet inte om det är mognaden som tar ut sin rätt, eller något i signalsubstansbalansen som är ur fas, men jag verkar ha tappat min förmåga att förlåta mig själv för dumheter. Jag har börjat gråta över spilld mjölk - speciellt högkvalitativ mjölk, sådan som jag verkligen inte tycker att jag borde ha spillt ut. (En del sådant har ju hänt.) Det är verkligen urjobbigt veckor som denna.

Och hur ska jag hantera det här? Jag vet inte, och det ältar jag också, med hopp om revolutionerande insikter endera året. Jag tränar för det första på att identifiera tunnlarna, och på att slå ut väggarna då de omsluter mig och hindrar mina perspektiv. På så vis ska jag förhoppningsvis förhindra att jag skaffar mig fler saker att ångra. Sen återstår att hitta ett sätt att förlåta mig själv för det som redan skett, och ett sätt att tro att jag kan få leva ett bra liv ändå, trots allt dumt jag gjort under 38 års tid. Vem som helst annan hade nog blivit förlåten för allt jag gjort. Jag vet inte varför jag dömer mig själv så hårt, och hur jag ska sluta.

PS! Om du läste ovanstående så hoppas jag att du orkar ge mig en kram i gästboken i retur? Så billigt var nöjet.

 

Tisdagen den 14 juli - prinsessans fördelsedag. Grattis Ann-Sofie!:)

Jag jobbar och det gör ingen annan i hela världen. Andra umgås med vänner och åker på utflykter. Mer om det roliga en annan gång, typ då veckan sammanfattas. 

 

Söndagen den 12 juli 2009

Där rasslade visst några sommardagar iväg. Tack vare att kameran är min följeslagare (jag har den numera i mobilen) kan jag ändå rekapitulera veckan hyfsat. I torsdags skrotade vi runt här hemma under förmiddagen. Det regnade och blåste och var 12 grader "varmt" och bedrövligt. Det gjorde oss inget att vi råkade ha barnvakt bokad till kl.16, för idéerna till inomhusaktiviteter sinade redan vid lunchtid. Det har krävts för mycket av den varan på sistone. Då Emelie kom åkte Stefan och jag, utrustade med varsitt paraply, iväg till diffus destination. Syftet var att prata och umgås, och det enda som därför var oacceptabelt var bio. Vi satte oss och åt god mat, helt enkelt. Sen fick vi lust att köpa varsin liten present till barnen - se nedan - innan vi åkte hem och landade vid åtta. (Maja fick ett par lila dansskor.)

I fredags... jag vad gjorde vi då...? Inte mycket, till en början. Vi grejade lite här hemma och i trädgården, och Noa lekte med V, vars systrar fortfarande är bortresta. Framåt lunch tröttnade Maja och jag på det stilla livet och åkte till stan. Där hittade vi på en massa ärenden, typ att äta lunch och lite godis, och att ordna med Noas vattenpistol - den där tiometers-pjäsen, ni vet. Sen hittade vi helt oväntat den perfekta skolväskan till Maja också, och ett par fodrade Crocs med 50%:s rabatt i rätt storlek för en snart-sexåring. Tänka sig. Det är alltid så mysigt att vara på äventyr med Maja. Av hennes tonårsfasoner syns inga spår då, vilket får mig att ana att bristande uppmärksamhet och tristess orsakar det där beteendet jag beskrivit på sistone. Aktivitet och fokus på henne är det idiotsäkra botemedlet, även om det inte alltid kan tillämpas. Jag hann precis hem i tid för att träna med grannfrun, vilket var den perfekta avrundningen på en bra dag.

Och sen blev det lördag. Då hade vi planerat att klippa häcken tillsammans med vår häckdelägare och tillika världens bästa grannar. (blink blink) Den där häcken har vuxit sig rejält hög nu, och det krävdes både bockar, stegar, motorsågar och mod för att kapa den någorlunda rak. Jag jonglerade under stora delar av dagen fyra lekande barn, varav ett inte riktigt rört sig här till vardags förrän nyligen, och jag därmed inte riktigt lärt känna lika väl som de övriga. Det förlöpte jättefint allting och alla var glada, men jag kände ändå att stubinen var på vippen av brinna av lite nu och då. Lite oförhappande sådär, och på ett jättestörande, opedagogiskt sätt.

I synnerhet då jag stod och stekte en dubbelsats pannkakor och försökte göra det i det önskvärda tempot (jag hade bordet fullt av hungriga vargar) samtidigt som jag höll ett öga på vem som administrerade hallonsyltburken, sprang med en kissnödig son till toaletten, uppmanade ett mätt barn att tvätta händerna innan han satte fart mot vita fåtöljen och försökte hålla det fjärde barnet borta från den spännande spackeltuben i sovrummet - då var det inte många millimeter kvar av stubintråden. "Steeefaaan! Kan du kommaaa? Nuuuu?!"  ropade jag så hela gatan hörde att jag hade pms. Det tog däremot ett tag innan jag själv insåg det. Man kan ställa kalendern efter mina hormoner, jag borde faktiskt ha lärt mig det nu. Så fort jag förstår sambandet blir allting lite lättare, faktiskt.

Sen avrundade vi dagens dagsverke med en gemensam grillkväll på verandan. Grannarna hade med sig en vacker grönsallad, ljuvligt, mört lammkött och en lyckad experimentkaka till efterrätt. Så hade vi även kyckling, potatissallad, lite vin och choklad till alla hugade. Barnen var trötta men glada, och lekte in till sena timmen tillsammans i trädgården, påklädda i heltäckande fleece mitt i juli.

Idag har varit en lugn dag. Stefan åkte med Maja för att köpa ny flytväst, eftersom hon vuxit ur sin gamla (som nu blir Noas). Under tiden handlade Noa och jag på "stora Ica", och så bytte vi hans redan trasiga vattenpistol mot två Schleich-djur. Lustigt. Hur det än börjar, så slutar det alltid med djur. Blir han inte veterinär eller djurskötare, så lovar jag nästan äta upp nånting. (Gott.) Å andra sidan hade min lillebror enligt den hypotesen idag varit ornitolog.

Nu tittar vi på Djurens Ö på tv4. Hon har väl ändå kokat ihop en drömtillvaro, den där Lili.

 

Mera onsdag

Maja lekte med L fram tills denne åkte bort för tio dagar med sin mormor och morfar. De kramades i hallen och sa hejdå ordentligt innan avfärden. (Tack till L som kom över en extra sväng speciellt bara för det!) Sen avlöstes L av en annan kompis, som hjälpte Maja med ockupationen av Stefans och min garderob. Den är numera en koja. Då de började dra iväg med matmöblemanget till lekrummet för att bygga ett sjörövarskepp tog jag Noa under armen för att åka och handla. Vi behövde inte så mycket, men tvättlappar och mjölk iallafall, och så ville Noa ha en vattenpistol som kan spruta 10 meter. Den har han tjänat ihop med sina tio kryss. Jag återkommer till det.

Då vi satt där i bilen, på väg mot stora mataffären, fick jag ett infall och styrde om. "Vill du åka båt?" frågade jag. "Jaaa!" svarade han föga överraskande, och så fick det bli. Vi hann precis med turistbåtens klockan 15-avgång. "Jag kan springa jättefort, så vi hinner, mamma!" sa Noa då vi för allt vad tygen höll hastade från parkeringen bort mot landgången. Vi hoppade på som sista man och kvinna, och satte oss flåsande på däck i samma stund som båten tjöt och kastade loss. Men vi hann!

Då vi satt där bland alla turister kände vi oss som turister själva. Det var nog bara vi som pratade svenska, skulle jag tro. Vi köpte fika i cafeterian och lät vinden blåsa i håret, glassen och kaffet där vi tuffade fram genom skärgården. Sakta men säkert byttes privata lyxhus och bryggor ut mot höga stenbyggnader, och vi närmade vi oss stan. "Titta, där är Gröna Lund-huset med guldtaket!" ropade Noa då han fick se stadshuset. "Gröna Lund-huset?" "Ja, det där som vi pratade om då vi åkte till Gröna Lund." Och då pratade vi igen om vad stadshuset är för något. Han var fascinerad av det redan första gången vi gjorde det, och nu visste lyckan ingen ände då det visade sig att båten lade till precis bredvid.

Hand i hand promenerade vi över den spännande stadhusbron, närmare och närmare tegelpalatset. "Ooooj, vad stooort det är mamma!" Jättestort och mäktigt var det. Vi rundade byggnaden utvändigt först, och stannade en hel evighet framför vad som enligt skylten verkade vara någon slags guldsarkofag över Birger Jarl. Ja, jag skäms över mina dåliga historiekunskaper - men är han verkligen begraven där? Det krävdes en ordentlig ansträngning från min sida för att småningom gå vidare och lämna sarkofagen. Vi tog oss in på gården och beundrade alla skulpturer en efter en, och den stora fontänen. Utsikten därifrån var vidunderlig - vilken vacker stad vi bor i! - och även innergården i sig var andlöst mäktig. Om man bara lyckades tänka bort alla japaner med kameror runt halsarna kunde man lätt känna historiens vingslag där.

På tillbakavägen var Noa varm i båtkläderna och uppspelt som aldrig förr. Han klättrade bokstavligen på väggarna och matade de osynliga ankorna med brödsmulor över relingen.

Att det inte blev någon vattenpistol idag verkade inte vara något bekymmer, och tvättlappar och mjölk inhandlade vi i närbutiken på väg hem. Maja och Stefan hade visst varit på lekplatsjakt och hamnat vid en glasskiosk. Sen hade de fått hjälp med att äntligen sätta i båten. Maja hade varit till stor hjälp då. Det är bra med lite kvinnlig list då män står inför utmaningar av det slaget. "Men ös ur vattnet först, så blir båten lättare" hade hon ropat då papporna stönande och stånkande knuffade på båtskrället som knappt rörde sig ur fläcken. Jag kan tycka att hon hade en viss poäng i det, eftersom båten var full. Stefan konstaterade också för sent att getingar hade byggt bo under presenningen, och blev stucken av två argsinta. Maja klarade sig undan med en lärdom om att kolla läget innan man kryper in under båtpresenningar som stått orörda halva sommaren.

Sen sammanstrålade vi alla fyra glada här hemma vid åtta och gjorde kväll. Vi hade en bra dag, och den bådar för vackra drömmar.

 

Onsdagen den 8 juli 2009 - Grattis kära storebror!

Maja är otroligt provocerande nu. O-tro-ligt provocerande. Jag får bita mig i läppen då hon släpper grejer efter sig på golvet och bara går iväg, lägger sig på golvet och klagar över att hon inte har nånting att gööööraaa, då hon "råkar" stöta till sin lillebror så han tappar vad han håller i handen... Jag kan bli galen av irritation. Så sitter hon hos mig en stund och slappnar av - och jag hoppas att det har passerat för den här gången - för att i nästa stund återgå till reta upp mamma så effektivt som möjligt. Jag vet att jag borde strunta i det här och bara låtsas som om det regnar, men samtidigt frågar hon med sitt beteende var gränserna går, och det är det ju vårt jobb att visa henne. Jag behöver styrka att visa på ett bra sätt, bara...

Dagens bästa är att jag inte har känt något av min magkatarr. Inte en gnutta har det gjort ont idag. Kan oro i sig göra att magsäcken omedelbart börjar producera för mycket syra? Jag köpte syraneutraliserande på apoteket igår för att prova inför natten, men sen behövde jag det inte. Fantastiskt roligt. Jag ropar inte hej än, för det har ju gått upp och ner med ontet förut också, men jag är onekligen positivt överraskad. Sov bättre gjorde jag också.

 

Tisdagen den 7 juli 2009

Vet ni vad? Jag tror jag har magkatarr! Så enkelt kan det vara. Jag har ju tyckt att det är så märkligt att det onda kommer och går, är bättre och sämre, och att det ofta gör så ont på natten. Nu visar det sig att allt det är typiskt för magkatarr. Och det fåniga är att jag är lättad över den här insikten. Magkatarr är tusen resor bättre än you-know-what. Nu ska jag minska på kaffet, kesellan (för surt), fettet (hellre kokt än stekt mat), äpplen på fastande mage, sötade drycker och alla former av stress. Sen ska vi se att det här löser sig. Stressreduceringen kommer att komma av sig själv efter denna insikt. Nu kan jag slappna av i smärtan på natten och tänka att det bara är den dumma katarren - eller dyspepsin, som det numera ska kallas - och somna om.

Vädret är omväxlande som aldrig förr. (Detta har blivit en vädersajt numera.) Det är regn + 15 grader och sol + 20 grader om vartannat. För en timme sedan satt vi hos grannarna och lyssnade till mullret som drog över himlavalvet. Barnen tycker att åskväder är så mäktiga, och det tycker jag också.

Noas bästispolare hade haft en lite småjobbig konflikt med sin storasyster i förrgår kväll, vilken fick till följd att han svansade efter henne som en tillgiven hundvalp resten av kvällen, mån om att ställa missödet till rätta. Då L kom hit så kom därför även han. Noa blev glad och sprang emot honom på trappan, förväntande sig lek. Istället sa den stukade vännen med all önskvärd tydlighet: "Nej! Jag vill inte leka med dig! Jag kom bara hit för att vara med L." Jag bevittnade mötet på trappan, och blev själv ganska förvånad eftersom jag då inte hade hört vad som föranledde det hela. Noa i sin tur blev helt stum och stel. Resten av kvällen höll han sig på sin kant. Han gick inte in till de andra barnen i lekrummet fast V var där, utan pysslade tystlåtet med sitt i köket.

Igår märkte vi att han var rastlös. Han hade spontan lust att söka V:s sällskap redan efter frukost, som alltid. Istället för att agera på det hejdade han sig och sa lite frågande: "V sa att han inte vill leka med mig..?!" Jag försökte förklara att det bara berodde på att han längtade efter sin storasyster just då, den där kvällen, och att han nog säkert gärna ville leka nu, den här nya dagen. Men Noa ville inte utmana lyckan och avstod hellre. Sen åkte vi till Gröna Lund, och hela gårdagen svepte förbi utan lek med V.

Och så blev det tisdag. L var här ganska tidigt, och storasystrarna lekte i vanlig ordning. V syntes inte till, och Noa satt hos mig och avvaktade. En stund senare ringde telefonen. Det var kompisarnas mamma: "Kan du inte komma över en stund, och ta med dig Noa? V vill gärna leka med honom, det har han pratat om hela morgonen!" Jag avslutade samtalet och släppte bomben för sonen som satt i knät, och oj, vilken aktivitet det blev. Noa flög mot sovrummet för att riva och slita i sina klädlådor. Rafs rafs och nåt litet grymtande var allt jag hörde. Så kom han lyckligt och visade upp sig i bara sin spiderman-tröja och ett jätteleende. "Vilken tur att jag hittade den här tuffa!" sa han. Sen for han iväg igen och kom tillbaka minuten senare iklädd spidermantröjan och röda mjukisbyxor. "Titta, de här hör ju ihop! Röda och vita. Jättetufft!" Sen iväg till strumplådan och för att gräva fram de perfekta strumporna att ha till. Röda och vita, förstås. "Så! Nu kan vi gå. Mamma? Mammaaa! Kooom då!" Noa pladdrade och betedde sig som en nyförälskad tonåring inför första dejten. V ville leka igen!

Så gick vi iväg, hand i hand, Noa klädd i sina för dagen bästa kläder. "Jag som undrade varför inte V kom till mig..." sa han fundersamt på den korta promenaden. Jag förstod vad han menade, för syskonen brukar komma över samtidigt, eller åtminstone söka sällskap samtidigt. Men nu satt V innanför sin ytterdörr och väntade, och vips var regnmolnet bortblåst.

Ljuvliga vänskap.

 

Måndagen den 6 juli 2009

Det blev en rolig dag, och nu planerar vi för en minst lika rolig 15 augusti, så här kommer bara en rad bilder från Gröna Lund så länge.

Maja tappade förresten sin första tand idag. I lustiga huset! Vad lustigt.

 

Söndagen den 5 juli 2009

Klockan är kvart i åtta på kvällen, och jag har precis vinkat hejdå till min familj som traskade iväg ner till stranden för en fisketur. "Ska ni fiska nu?" frågade jag, som i min naivitet trodde att de på sin höjd hade samlat mask för ett morgonfiske. "Jaa!" svarade de tre i kör. "Det är ju sommarlov!" Jag misstänker att de hade kokat ihop detta sena kvällsmete redan då de började leta mask i trädgården för en timme sen.

Det var otroligt roligt att se barnens upphetsning. Noa kunde knappt gå eller prata, för han snubblade på sina egna fötter och ord hela tiden i sin extas. Även Maja var bubblig och småfnissig, full av adrenalin. Aldrig har jag sett dem hjälpa till med att bära saker så gärna som de nu bar sina spön och flytvästar. Jag hoppas för Stefans skull att upphetsningen håller i sig ända hem igen.

Denna dag har annars inte varit helt olik gårdagen. Svalare, bara, och det var nästan lite välkommet. Barnen har lekt med sina vänner ifrån grannhuset, och Stefan och jag med varandra. Eller nåt. Maja har varit mycket mindre provocerande idag än hon var igår, vilket får mig att tänka att hon dels förstod allvaret i gårdagens samtal, dels kanske var påverkad av det kvava vädret som idag har lättat påtagligt. Nu har leken gått friktionsfritt igen, vilket känns jättebra. I morgon har vi stora planer, och får väl hoppas att de går i lås. Gör de det, så lär barnen bete sig ungefär som de gjort ikväll hela morgondagen. Jag återkommer om det.

Behöver jag säga att det är ljuvligt att det kvittar att det är måndag i morgon? Nä, tänkte det.

 

Dagens bragdguld

Jag är en joggingperiodare. Jag mår bra av att springa lite någorlunda regelbundet, men nu har jag inte gjort det på ett tag. Sprungit alltså. Värmen har ju inte direkt lockat ut mig i spåret de senaste veckorna, och nu har magen börjat krångla igen. Samband? Ikväll, efter ett uppfriskande regn, tog jag mig i kragen. Jag lekte en lek, som fick rundan att kännas kortare än vanligt: På varje sträcka där kvällssolen föll över promenadstigen gick jag raskt, precis så snabbt som man kan gå utan att det blir språng. Då skugga föll över stigen sprang jag. Det gällde att inte jogga, utan att springa för allt vad tygen höll, som om jag hade självaste Dracula efter mig. På så vis varvade jag tempot hela vägen, och höll både pulsen och motivationen på lagom nivå. Det enda negativa med löpturen var att det på sina ställen var svårt att sätta ner fötterna för alla bajsko... mördarsniglar. Urk. Undrar hur många dagar det dröjer innan vi har dem i vår trädgård?

 

Facit på lördagen

Det blev inga borden idag. Vi slappade alldeles för länge. Stefan oljade ytterligare några utestolar efter lunch, och jag läste ytterligare några sidor i min tidning. Barnen lekte med grannarna, och så åt vi upp resterna från igår. Sen tog jag flickorna och gick en liten kvällspromenad, mest bara för att få loss rumpan från altandäcket.

Det låter ju inte helt tokigt det där, hör jag då jag läser mina egna ord. Måsten och borden har vi gott om tid till en annan dag. Nu värmer vi ju upp för semester.

Maja har attityd nu. Hon är käringen mot strömmen i allt. Hon är inte alls sur och vrång, mera provocerande retsam. Tycker någon något särskilt, så tycker Maja absolut inte så. Vill vi göra si, så vill Maja göra så. Att det har börjat drabba vännerna också gör mig jätteirriterad. Det är okej om Maja beter sig jobbigt mot Stefan och mig ibland, men hon måste faktiskt fortfarande vara en schysst kompis.

Så idag har Maja bara fått halva ransonen lördagsgodis. Resten av bitarna får hon i morgon om hon har kunnat leka utan att retas i ett dygn. (Då får nog Noa lite bonusgodis han också.) Självklart får Maja tycka annorlunda, och självklart får hon säga nej, men hon får inte vara oresonlig och tycka annorlunda 'bara för att'... Isåfall får hon argumentera som folk för sin ståndpunkt eller anpassa sig efter någon annans idé. Hon kan ju kompromissandets konst. Det vet vi. Det är något annat som spökar nu - tonårsfasoner. Skillnaden är väl att hon i riktiga tonåren (förhoppningsvis) kommer att sålla bättre, och bara bete sig sådär mot oss föräldrar.

I skrivande stund låter det positivt där ute. Tålmodiga Lovisa är här fortfarande/igen, och tjejerna vill nu gå en promenad längs vägen som riktiga tonåringar. Båda vill samma sak!

 

Lördagen den 4 juli 2009 - grattis alla amerikaner!

Idag verkar Maja inte ha ont av den där stickan längre, så nu ligger vi lågt. Hon gick varsamt omkring med plåster och strumpa över i morse, och hävdade att det hjälpte någorlunda. Doktorn kunde vänta lite, menade hon. Timme för timme verkar plåstret och strumpan ha haft närmast mirakulös effekt, för nu springer hon runt pigg och snabb som aldrig förr. Tre barn åt nyss lunch här, och nu leker de ute i bilen. De sitter i framsätet och kör till Ica. Jag är bara lite orolig för att de ska klämma någon späd arm i någon tung dörr, men det gör de nog inte. Det gjorde inte jag heller då jag lekte samma lek som barn. Jag tränar på min avslappnade attityd.

Vi borde åka lite hit och dit idag och fixa en del saker. Oklart än vem som åker vart, och vad som kommer att bli fixat. Solen kommer och går idag, mellan cumulus-molnen, och temperaturen är alldeles perfekt. 24 normalsvenska grader är min tippning. Livet är riktigt bra. Synd bara att jag har lite ont i magen igen sedan tre dagar tillbaka. Samma punkt som alltid. Ska ringa mag- och tarm på måndag och boka ny tid för coloscopi. Det måste väl göras ordentligt nu, hur tråkigt det än är.

Och apropå Noas ögon, så har jag hittat mycket bra, saklig info på nätet. Ögonläkaren som följer upp är ju ingen pedagog direkt, så då får man ta saken i egna händer. Jag vet nu varför lappbehandling inte är något alternativ: det är för att lapp aldrig används för att behandla skelning! Det enda en lapp kan hjälpa till med är träning för att få tillbaka den synstyrka som gått förlorad om man skelat länge och därför fått nedsatt syn på ena ögat. Det kan göras upp till ca 8 års ålder. Men har man som Noa lika god syn på båda ögonen så gör en lapp ingen nytta, eftersom den gör varken till eller från med skelningen. Varför förklarade hon inte det?

Och operation är aktuellt om man lider av att skela utan sina glasögon. Den görs då efter att synskärpan tränats upp till optimal nivå, d.v.s. efter eventuell lappträning. Är barnet påtagligt översynt så kommer det ändå att fortsätta behöva glasögon, eftersom operationen är enbart kosmetisk. Det den kan åstadkomma är att ögonen är riktade rakt även utan glasögon, vilket kan vara nog så viktigt för en cool, liten grabb som måste ta av och putsa dem bland polarna med jämna mellanrum.

Det enda jag fortfarande inte förstår riktigt är varför ögonläkaren inte ville prata om något av det här. Nästa besök blir i november, och dit är det långt. Jag funderar därför på att ta en kopp kaffe med ögonspecialisten på jobbet efter sommaren, och bolla lite fundringar med henne istället.

 

Fredagen den 3 juli 2009 

Sista dagen på jobbet på en dryg vecka! Härligt. Jag konstaterade med lättnad att jag är långt ifrån den enda om att anse att den senaste veckans arbete inte riktigt motsvarat en normal prestation. Det enormt varma och kvava vädret har tydligen chockat våra nordiska kroppar och inte minst hjärnor så till den milda grad att vi tappat 50% av kapaciteten. Nu är det äntligen legitimt för mig att stänga av och bara vara, och det är så grymt skönt. En vecka nu och tre veckor till sen. Det blir toppen. Stefan har ju tjuvstartat med sin vanliga lediga fredag, och så har han fem sammanhängande veckor på det. Barnen också.

Vi åt sommarmiddag på verandan ikväll. Grillad kyckling med potatissallad. Föga nyskapande, men väldigt gott. Barnen åt också av salladen med glädje, vilket var en liten smula överraskande. Vi beslöt resolut att inte erbjuda dem något annat, och räknade med att de skulle överleva på enbart kyckling om det knep. Och se där, så bra det gick att äta ihoprörd färskpotatis, rödlök, äpple, tomat, gurka, soltorkad tomat, ostbitar, creme fraiche och färska örter. Ingen ifrågasatte och ingen pep. Barnen var glada och semesterspattiga.

Sen slutade middagsshowen lite snöpligt då Maja gjorde ett graciöst svanhopp på verandagolvet och fick en grov sticka långt uppkörd i hälen. Den måste ha åkt in med en väldig fart, för den satt/sitter verkligen djupt. Sen blev det förstås gråt och tandagnisslan och pill med nål och klorhexidin. Jag hade emlasalva som vi provade också, men Emla verkar inte bita på tjock hälhud. Vi tog sagoläsningspauser och provade få fatt på stickan igen och igen, men till slut gav vi upp och sa att vi skulle ge stickan natten på sig att komma ut själv. Annars blir det dessvärre till att få hjälp av doktorn om den fortsätter irritera och göra ont. Det är nämligen en bra bit häl kvar innan vi har lyckats gräva oss ända fram till stickan.

 

Ögonstatus

Stefan var med Noa på ögonsjukhuset. Synen är oförändrad, d.v.s. lika god på båda ögonen. Det är bra. Skelningen däremot är försämrad, och det visste vi. Tidigare dröjde den en stund då man tog av glasögonen, nu visar den sig i samma röda sekund som Noa förlorar sitt hjälpmedel. Dessutom skelar han på alla avstånd numera, jämfört med tidigare, då han bara skelade vid fokusering på nära håll. Vad det beror på kunde hon inte ge någon bra förklaring till, vilket jag känner mig väldigt missnöjd med.

Lappbehandling är inget alternativ för översynta barn heller, fick Stefan besked om, eftersom dessa barn tydligen bara fortsätter skela under lappen. Ok. Varför? Och operation då? Nej, inget alternativ det heller. Nähä. Varför inte? Så då har jag fått googla mig fram till att man visst kan operera bort skelning hos översynta barn, men att det helst görs då synen är så god som möjligt på båda ögonen, d.v.s. då Noa gått med brillorna en bit upp i skolåldern - antar  jag. Varför sa hon inte det? Å andra sidan lät det på ögonläkaren nu som om Noa kommer att "dras med" (hennes ordval) sinaglasögon resten av livet. För bara ett halvår sedan antydde hon motsatsen - att han troligen skulle behöva dem på sin höjd upp till ca 7-årsåldern. Vad som fått henne att vända kappan 180 grader på några månader förklarade hon inte. Heller.

Behöver jag säga att jag är frustrerad? Jag vill förstå! Jag vill ha kunskap! Ska jag alltid behöva googla mig fram till allt själv? Det är inte glasögonen i sig jag har problem med - det är bristen på en karta över möjliga vägar att gå. Vi vill hjälpa vårt barn.

 

Onsdagen den 1 juli 2009

Nu har jag glömt hur man gör igen, då man skapar nya undersidor. Helt sjukt vilket guldfiskminne man kan ha... Så jag kopierade frontsidan och skriver i detta format så länge.

Vädret gör mig skum. Jag sitter utlämnad åt enbart skrivarbete denna vecka, och det går inte bra. Det känns som om min hjärna är helt tom på både intelligens och goda idéer, och det enda jag vill är ta semester och inte tänka. Dessutom sover jag ruttet i värmen. Jag somnar inte, och det beror troligen både på värmen och på andra saker. Då jag väl somnat sover jag ryckigt, springer på toaletten och vaknar för tidigt. Tänker mycket på hur långt jag borde ha kommit på min projektbeskrivning vid det här laget, och på hur kort jag de facto har kommit. Min självdisciplin är som bortblåst. Ikväll ska jag träffa gamla, goa Eva efter jobbet, och det ska iallafall bli trevligt.

Min moster ligger på sjukhus med en än så länge diffus diagnos. Jag har en lite udda relation till min moster. Hon är en parant karelsk dam med starka åsikter och förmåga att uttrycka dem så inget utrymme för tvivel får plats. Det skrämde livet ur mig som liten, då jag p.g.a. dels språkförbistring, dels låg ålder alltid stelnade till en pinne i hennes närvaro. Jag kan än idag minnas hur ont jag fick i magen inför varje besök hos dem på sjuttiotalet, och hur jag försökte dölja det för att inte göra min mamma besviken då vi för en gångs skull hälsade på hennes lillasyster. Fisksoppa med någon slags karelska klimpar i gjorde min moster ofta, och den soppan var en fasa i sig. Jag hade nämligen för vana att peta undan allt som såg suspekt ut på tallrikskanten då jag var liten, precis som mina egna barn gör idag. Hos Liisa kom det inte på tal att peta undan någonting man inte med säkerhet dog av. Här äter vi allt! gormade hon på knallpulverfinska, och jag åt vad-det-nu-var för brinn kära livet.

Så träffade jag denna fascinerande kvinna igen förra vintern, då det säkert gått dryga 20 år sedan sist. Maja och jag hade åkt över till finskaste Finland för att hälsa på min mormor som var dålig, och Liisa kom på besök. Det var något speciellt med att träffa henne som vuxen. Hon var plötsligt så.... varm. Så äkta, så öppen och så omtänksam. Visst hade hon kvar sin röststyrka och sitt sätt att peka med hela handen, men den här gången var jag vuxen nog att höra nyanserna och förstå. Den kvällen vid min mormors köksbord i mars 2008, med min egen dotter vid min sida, fick jag ett helt nytt perspektiv på moster Liisa och hennes tillvaro, den förr och den nu. Vi talade för första gången med varandra som två vuxna. Hon hade omdöme nog att inte le åt min svinska, och jag bestämde mig för att prata på och svälja min förlägenhet över densamma. Idag är Liisa inlagd på sjukhus för utredning, och jag hoppas så innerligt att hon inte bär på något farligt.

Barnen har lekt som vanligt trots den senaste veckans hetta. De är väl de enda. Till och med datorn har strejkat, bara släckt ner hela sig lite då och då, efter att ha flämtat högljutt ett tag. Det är ganska störande då jag precis loggat in, laddat upp och börjat skriva, men jag förstår. Igår och i förrgår och i förrgårsgår och whenever, lekte Maja och Noa med grannbarnen fram till läggdags. Först på dagis, och sen här och där och här och så lite där. Det är underbart och bortskämt att ha det såhär idealiskt. Det pratade vi mammor om då vi obekymrat lämnade alla kidsen med en slumpmässigt vald pappa och tog en promenad i förrgår kväll. Det är som om alla dessa barn är allas våra kära barn vid det här laget. De är så trygga och hemma på vilken tomt de än vistas.

De roar faktiskt sig själva så till den milda grad nuförtiden, att vi knappt hinner röra vid dem före de ligger i sina sängar för natten. Är detta början på den bestående självständigheten vi sakta men säkert fostrat dem till att erövra? Måste vi skaffa en bebis till för att få sitta och gosa nu? Jag fick behålla Noa i knät länge efter badet igår kväll, och den kvarten var underbar. Han dröjde plötsligt kvar länge, längre, längst. Vi viskade om små bus och fnissade och strök varandra över armen sådär som vi gjorde så ofta förut. Jag tror faktiskt att han också hade saknat den mitt i all lek, den där lilla stunden av lugn och kärlek man behöver för att sen orka storma iväg igen.

Mäklaren som verkligen vill sälja den nybyggda villan i Mariefred har kontaktat oss och meddelat att han ordnat med förskoleplats åt Noa på områdets egen förskola, efter att vi sagt att det var en av de främsta orsakerna till att vi hoppade av affären. Han har också meddelat att byggherren kan tänka sig att stå för kostnaden fram till nästa sommar, så att vi i praktiken kan behålla båda husen eller bo lånefritt i ett år, om vi vill flytta. Det är väl en ganska klar signal om att fastighetsaffärerna går sisådär just nu. De gör vad som helst för att få en första familj att flytta till området, vilket i sin tur ger liv åt det och gör det lättare att sälja resten av tomterna. Vill någon ta över spekulationerna, så är det helt okej. Vi är inte på. Vi kan bara inte flytta.